A klímaváltozás okolható.

Egy, a Geophysical Research Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint a Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban

  • három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta,
  • a fennmaradó kéttucatnyi gleccserből 17-nél átlagosan 6,3 méterrel csökkent a jég vastagsága (a leggyorsabban olvadó gleccserek egyes részeinél volt, ahol ez 20 méter volt),
  • tömegük pedig átlagosan több mint egyötödével, 23%-kal csökkent egy évtized alatt.

A spanyol nemzeti kutatóintézethez (CSIC) tartozó Pireneusi Ökológiai Intézet (IPE) szakértői tanulmányuk elkészítéséhez magas felbontású műholdas képeket és 2011-es repülőutak során készített felvételeket használtak a jégtömeg változásának feltérképezéséhez. Ezt összehasonlították terepmunkájuk során gyűjtött adatokkal, valamint drónok segítségével az elmúlt nyáron a hegyvonulatról készített háromdimenziós modellekkel.

A szakértők szerint a klímaváltozás okolható a gleccserek fogyatkozásáért, főként a 19. század óta a Pireneusok régiójában tapasztalható 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés.

„Biztosan állíthatjuk, hogy a Pireneusok gleccserei nagy veszélyben vannak, és két évtizeden belül jégfoltokká zsugorodhatnak”

– áll a tanulmányban, amelynek egyik szerzője, Jesus Revuelto hozzátette, hogy „ez most egy erős figyelmeztető jele annak, mi történhet más hegyekben, például az Alpokban”, azt azért hozzátette, hogy bár azok gleccsereinek nagyobb a tömege és nagyobb egységekről van szó, de „ez most megmutatja, mi várhat rájuk”.

Az ENSZ kutatói nemrég megjelent tanulmányukban a klímaváltozást egyértelműen ember okozta jelenségnek és nyilvánvaló ténynek nevezték. Emellett azt is állítják, hogy nagyjából egy évtizeden belül a bolygó melegedésének mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a világ vezetői megakadályozni igyekeztek.

Eközben...

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A Déli-sarkon öt nap alatt egyszer sem kel fel vagy megy le a nap