Azt hiszed, egy egyszerű pizzázóról lesz szó. Pedig nagyon nem!

Nagyon nehéz helyzetbe kerültem a Hétköznapok. nevű pizzázóval. Úgy indultam oda, hogy szeretném bemutatni a szerintem most legjobb pizzázót Budapesten, de ottlétem alatt ez a tézis bővült azzal, hogy megtaláltam a város egyik legjobb vegetáriánus menüjét nyújtó helyet is!

Ha a Wikipedián a win-win kifejezésre rákeresnénk, ez a hely szerepelhetne ott illusztrációként. A helyet Sajben Csaba jegyzi öccsével, Gyurival, és párjával, Bettivel. A gasztroszcénát követőknek Csabi neve ismerősen csenghet már pár korábbi helyről, rangsorolás nélkül például a DP BBQ-ból, amelyet a budafoki Duna-parton pörgettek, és hétvégenként a legomlósabb malacokat készítették, de a múltban olyan helyek is a keze alatt pörögtek, mint a csillagos Salt felső testvére, a Toprum is.

No és hogyan jutott el a brigád a pizzáktól a vega szortimentig?

Úgy, hogy Sajben Csabi kiiktatta az életéből a húst, és számomra eléggé tetszetős szemléletmódot kezdett el képviselni. Ma már nem igazán tud azonosulni a fine dining világ pazarlásával, ezért is alkot hihetetlen kombinációkat, úgy, hogy lehetőleg mindent felhasznál, és tartózkodik a pazarlástól.

Sőt, egy kis sneak peek: idei nagy tervük, hogy a zöldségek is saját termesztésűek legyenek, azaz Budafokon is megvalósulhat a farm to table koncepció.

Mindjárt ejtek szót a pizzákról is, de képtelenség elmenni a vegetáriánus fogások mellett, amelyek minden csütörtökön és pénteken elérhetők, minden héten más fogások, hihetetlenül finom és sokkoló kombók.

Ottjártamkor volt egy leves és egy nudli, nem hangzik nagy számnak. A leves viszont csicsóka consommé alapból állt, az ízé durvább volt, mint bármilyen jus, amit életemben kóstoltam. Pedig ugye a jus a húsokból kisülő zsíradék, amit besűrítenek, és a kisült húst locsolgatják. A Hétköznapok.-ban ezt húsok nélkül tudják!

Csabi elárulta a titkot: gomba! De semmi fancy siitake meg simeji meg bármi egyéb umamibomba, egyszerűen csiperkéből hozta ki ezt az ízt. Ha mesélnek róla, nem hiszem el, de így, hogy kóstoltam, el kell hinnem. Ettől még képtelen vagyok felfogni, hogyan lehetett valami ennyire finom húsízű, zsír és hús nélkül!

A levesbetét muskotályos sütőtök, vörösbab, mángold és fekete fokhagymás rozskenyér volt. Hogyan lehet ennyire finom és laktató is egyszerre?

Aztán ott volt még a nudli, ami ugye elég egyszerű étek. Kivéve, ha felütöd egy kis fehérrépa szósszal, fodros kellel, fekete retekkel és kesudióval. Ez így egy rendkívüli ízkavalkád lett, mellesleg nagyon laktató.

Minden csütörtökön és pénteken így csinálják, azt mondják, vannak visszatérő vendégek, akik erre a két napra vegák lesznek miattuk.

De beszéljünk végre a pizzáról, elvileg ez a hely főprofilja.

A srácok és a hölgy a canotto stílusú pizzát képviselik, ami a nápolyi pizza egyik variációja. A lényege, hogy a pizza széle magasabb, így öleli körbe a belsejében található feltéteket.

Nem véletlenül rajongok már egy jó ideje ezért a helyért. Kiderült, hogy a szervezetem és a glutén nem állnak barátságban, így a sörözös és pizzázós esteknek annyi (vagy ha nem, akkor másnap jöhet a fájás).

A Hétköznapok. pizzáitól viszont soha semmi bajom nem volt. Csabival arra jutottunk, hogy ez a kovászos technológiának és az ősi magyar lisztnek köszönhető, amivel dolgoznak.

„Egy tönköly-búzaliszt hibridről van szó, ami tönköly és tönke keveréke” – magyarázza röviden Csabi. Ezt csak nekik és a szomszédos Brucker Pékségnek készítik (ennek megfelelően mesés a kenyerük is). Erre az alapra jönnek a feltétek, amelyek szintén nem a hagyományos vonalat képviselik. Mert van itt pisztácia, paradicsompesztó, feta, savanyított mustármag, spenót, grillezett kápia, szarvasgomba, konfitált paradicsom... Ég és föld távolságra estünk a sonka-gomba kombótól!

A farm to table szemléletet próbálják a Hétköznapok.-ban azzal tetézni, hogy a jövőben a mozzarellasajt is saját készítésű legyen, így majdnem önellátók lesznek. Korszerű szemlélet, hogy lehetőleg minden saját, vagy a közelből elérhető legyen, ez már a bőven túlmutat a magyar termék fogalmán is.

Olyan mégsincs, hogy minden tökéletes. Találtam is hibát: nagyok a Hétköznapok. pizzái, túlságosan jól lehet lakni velük!

Ezt azért néha kibírom, ha muszáj, akár hetenként is. Te pedig, ha jót akarsz enni, vagy az volt az újévi fogadalmad, hogy idéntől egészségesen táplálkozol, menj el a Hétköznapok.-ba, kényeztesd az ízlelőbimbóid és a szervezeted egyszerre!

Hétköznapok.
Budapest XXII., Jókai Mór utca 38.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában