Ha eddig azt hitted, hogy a halászok és a homárbúvárok munkája móka és kacagás, a Discoveryn futó Halálos fogás sorozat pedig csak egy hatásvadász tévéműsor, akkor nagyot tévedsz.

Az igazság az, hogy világ egyik legexkluzívabb ételéért, a homárért sokan az életükkel fizetnek.

Hiába volt a XVII. század környékén az óceán csótánya a homár, amit még a rabszolgák is duzzogva ettek, ma már tisztán a luxus jelképe.

Akiket a televízióban látunk, azok olyan profi búvárok és halászok, akiket kimondottan erre edzenek, és bírják a merülést. Nicaraguában viszont annyira kevés a munkalehetőség, és akkora a szegénység - a népesség 2/3-a 1 dollárból tengeti a napjait -, hogy az ott élő férfiak minden lehetőséget megragadnak, hogy élelmet és pénzt szerezzenek a családjuknak.

A My Village, My Lobster dokumentumfilm kegyetlen őszinteséggel mutatja be ezeknek az embereknek az életét. Íme a rövid trailer:

Ahogy az alábbi képek is.

A 20-30 hajó persze néhány ember tulajdonában van.
     
 

A nicaraguiai férfiak néha napokon keresztül várakoznak a kikötőben, mire végre beszállhatnak egy hajóba és dolgozni mehetnek. Ha a nevük nem hangzik el a kikötőben, lehet, hogy csak két hét múlva jutnak újra munkához. És így pénzhez, meg élelemhez.

Saját készítésű homár-lándzsa
10 napig ilyen hajók szolgálnak 40-50 munkás otthonául.Tele jéggel, felszereléssel és nem éppen kedves körülményekkel.
A hajó konyhája, ahol a munkások általában a nap közben fogott halakat eszik, és jegyekért cserébe (amelyeknek az értékét levonják a fizetésükből) tudnak cigarettát, wc papírt, és más luxuscikkeket venni...
Régi, sűrített levegővel utántöltött palackokat használnak általában a merüléshez, amelyek nem ritka, hogy megtelnek olajjal vagy üledékkel, gyors felszínre emelkedésre kényszerítve ezzel a búvárokat. Ilyenkor elkerülhetetlen a dekompressziós betegség, és gyakran a bénulás.
A búvárok akár napi 12-16 alkalommal is merülnek 180 láb mélységbe. Sokan belehalnak, még többen lebénulnak a nem megfelelő merülés következtében.
 

 

És ezt olvastad már?
A legtüzesebb Frigo: Carla