Hollandia sok dologról híres (bicikli, szélmalom, sajt, Verstappen), egyről azonban cseppet sem: soha nem kérnek elnézést. Tényleg a tenger miatt? És miért?

Különös holland szokás a „bocsánatot nem kérés”, aminek okairól egy interkulturális előadó és tréner, Saskia Maarse beszélt a BBC-nek. A hollandok nagyon direkt módon kommunikálnak, a mondandójuk rendkívül precíz és egyértelmű. Sok más országban inkább formális a beszélgetés, ezért az üzenetek dekódolásához ismerni kell a mögöttes értékeket.

„Átláthatóság, nyitottság, őszinteség” – ezek a holland mögöttes értékek, amikhez viszont a direkt kommunikáció a megfelelő.

A videóban megkérdeztek hollandokat és nem hollandokat, és kiderül, hogy Hollandiában valóban jóval kevesebbszer kérnek bocsánatot, mint máshol, de ezt nem igazán tartja senki gorombaságnak. És persze vannak kivételek: akkor kérnek elnézést, ha tényleg komolyan gondolják.

Van egy generációs különbség is, a bicikliző fiatalok rendszeresen bocsánatot kérnek, az idősebbek viszont soha, legalábbis az egyik megszólaló tapasztalata szerint. Azt csak mi feltételezzük, hogy ennek a kultúrák közeledése lehet az oka, amennyiben az angolok merő udvariasságból is sorryznak.

Maarse szerint a nem-bocsánatkérés holland szokása különös módon a közös ellenség, a víz elleni küzdelemből fakad; a tengert csak közös erőfeszítéssel, rengeteg közös gondolkozással és munkával lehetett megzabolázni.

Ebből származott a „konszenzus kultúrája”: ahhoz, hogy minden ötletet komolyan vegyenek, mindenkit egyenlőnek kellett tekinteni. Ennek a hagyománynak pedig olyan erős gyökerei vannak, hogy a mai napig eleven.

Talán jól hangzik, de a hollandoknak időnként komoly kihívás kihámozni a világ egyéb népeinek udvariasságba csomagolt mondókáját – ahogy másoknak pedig kihívás nem sokkolódni a holland egyenességtől, ami könnyen durvának és arrogánsnak tűnhet.

Update: azóta Mark Rutte holland miniszterelnök bocsánatot kért az országa rabszolgakereskedésben betöltött szerepe miatt, és bár ez nem érinti a mindennapi élet szokásait, nem hagyhattuk figyelmen kívül.

(Forrás: BBC, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Egy egész adag kajára is meghívnánk ezt a lányt a büfében

Profi kosárlabdázó a nap csaja

Ez a világ legnagyobb virága – de miért van hullaszaga?

További cikkeink a témában
Hirdetés