A Horizont legújabb részében a jövő alakításáról beszélgettünk két szakértővel, akik a gyakorlatban is szenvedéllyel dolgoznak azon, hogy fényes legyen a jövőnk. Mi több részt vesznek majd a tudomány sztárjainak vitáján, az MVM Future Talkson, ami idén arról szól, mi sci-fi és mi az, ami egyre inkább valóság.

A globális tudományos világ elismert képviselőivel, illetve hazai sztárokkal kerül sor a harmadik MVM Future Talks élő műsorára. A jövő és a technológiai fejlődés mindenkit érintő, legizgalmasabb kérdései kerülnek terítékre az interaktív, bárki által ingyen követhető talk show-ban. Ennek apropóján beszélgettünk Kovács Gergely AR / VR szakértővel és az MVM Future Talks tudományos szervezőjével, szakmai támaszával, Honti Pállal.

Az időgépet ugyan még nem találták fel, de egyre többet hallani például űrturizmusról, emberi szervek újranövesztéséről, robotok elterjedéséről. Merre tart a technológia fejlődése? Kik a ma innovátorai? Jó kezekben a jövőnk? Erről szól idén az MVM Future Talks, a Horizontban pedig egy sodró lendületű ízelítőt kaphatunk abból, milyen is lesz ez a nagyszabású tudományos, de közérthető nyelven folyó beszélgetés. Röviden: érthető és roppant hasznos. Nekünk, földi halandóknak is.

Kovács Gergely a virtuális (VR) és kiterjesztett valóság (AR) szakértője, a kutatási területe a mesterséges intelligencia az EEG és EMG szenzorok alkalmazása a virtuális ökoszisztémákban. Amikor megkértük, hogy kicsit avasson be minket a metarverzum és VR a világába, akkor egy olyan előadást kaptunk, ami egyrészt bemutatta kimeríthetetlen tudását és a tapasztalatát a témában, másrészt egy olyan világba vezetett, ami elképesztően izgalmas.

És itt ne arra gondoljunk, hogy ez egy játékszer, sokan még annak tartják, de olyan ütemben fejlődik, hogy ebben hihetetlen lehetőségek vannak kutatási, oktatási vagy akár egészségügyi területen is, amikre eddig nem is gondoltunk. Fokozni lehet a termelékenységet, a hatékonyságot, folyamatokat lehet optimalizálni vele, de konkrét példákat is felhozott, mire lehet jó egy VR-szemüveges oktatás.

De a virtuális valóság csak egy szelete a jövő alakításának, azonban komoly pillangóhatása lehet.

„Kell beszélni a jövőről, mert a legjobb tudomásunk szerint az időnk hátralévő részét ott fogjuk tölteni”

– vezette fel Honti Pál a Future Talksot, és hozzátette, hogy kell, hogy legyen víziónk, gondolatunk a jövőről, arról, hogyan szeretnénk látni és hogyan alakítanánk azt. Merthogy fontos szerezni némi jártasságot ezekben a témákban, amikről mind hallottunk már, de csak a felszínt ismerjük. Most léphetünk egy lépést beljebb a nagyobb rálátásért, tudásért, jártasságért, és akkor a jövőbe nem csak utazóként, hanem annak irányítójaként indulhatunk.

Akik beszélgetnek

» Vendég: Honti Pál és Kovács Gergely, MVM Future Talks
» Rétsági Oszkár, a Player Sport és Életmód rovatának vezetője.

A harmadik MVM Future Talks ingyenes, interaktív, online talk show november 10-án, 18 órától követhető a mvmfuturetalks.hu oldalon, miközben a nézők kérdéseiket is feltehetik a szakértőknek.

Kattints, kövess, lájkolj!

Hogy ne maradj le a többi érdekes beszélgetésről, kövesd be a Player.hu Podcastet a Spotifyon, a legfrissebb cikkekért pedig lájkold a Playert a Facebookon!

A többi Horizont-részért kattints ide!

A podcast elkészítésében együttműködő partnerünk volt az MVM.

(Kiemelt illusztráció: Getty Images; a podcasteket a Nóniusz Media stúdiójában forgatjuk)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában