Lehet laza, vagy formális, de annyi bizonyos: a legnépszerűbb étkezések egyike, és számos étterem már kifejezetten készül rá. A brunchról van szó, melyet jellemzően hétvégén délelőttre, esetleg kora délutánra időzítünk, illetve nevéből adódóan a reggeli és az ebéd elemeit ötvözi. Még pár hétig akad egy különös hangulattöltetet adó változata, az adventi brunch, aminek talán legjobb ár-érték arányú budapesti opcióját a Duna-korzón találtuk meg.
Ujjgyakorlatnak számít általánosságban érvelni egy klasszikus vasárnapi brunch mellett, elvégre azon a napon általában nem szoktunk dolgozni, helyette a pihenés, a kényelem és a ráérősség napjaként emlegetjük. Lehet sokáig lustálkodni, nem kell kimászni az ágyból lágy tojást összedobni, vagy legalább feltenni a húslevest bugyogni, arról nem beszélve, hogy egy dél környékére belőtt villásreggeli (hívhatjuk így) mennyi lehetőséget ad új ételek kipróbálására. És akkor még nem említettük a legális napközbeni pezsgőzést vagy koktélozást, merthogy mindkettő a basic brunch-élmény fesztelen tartozéka. Van még: a hangulat meg a kilátás, de ugye ezek már adottság- és lokációfüggők.
Ezzel a kettővel szerencsére jól felszerelték a pesti oldal egyik legismertebb szállodájának éttermét, ahol étkezés közben hatalmas panorámaablakok mögül lehet elmerengeni a budai vár uralta látképben. Mindehhez jön még az elegáns környezet, a kedves és figyelmes személyzet, az adventi brunchra tekintettel főként karácsonyi setlistet játszó zenekar, szóval tényleg minden adott egy ráérős, ünnepi hangulatú vasárnaphoz (a hószállingózásért már sajnos nem tudnak tenni).
Az InterContinental Budapest földszintjén bő két éve megnyitott ARZ Lebanese Restaurant a gazdag ízvilágú, friss, dús zöldfűszerekre és prémiumminőségű, nagyrészt faszénen grillezett húsokra épülő libanoni konyha legjavát hozza a fővárosba, ám a vasárnapi brunch étlapját nem csupán a közel-keleti jóságok dominálják.
A menü bőséges és változatos, mert a fentiek mellett a világkonyha élvonalbeli szereplői és természetesen a hazai kedvencek is megtalálhatók rajta, mint ahogyan a húsmentes alternatívákat keresők, továbbá az ételérzékenységben érintettek is találnak maguknak laktató falatokat.
Ami még fontos: a kínálat változik, tehát néhány kötelező klasszikus megtartása mellett minden vasárnap más-más finomságokkal készülnek.
Egy verőfényes, ám metsző szél fútta vasárnap délben már az előételek is jó értelemben vett fejvakarást okoztak, és (nem) kis túlzással ezekből a falatokból komoly színvonalú menüsort lehetett összeállítani. Kétszer kellett fordulni az elképesztően krémes, kis pohárban elvihető libamáj miatt – a bájos adag olyan volt, mintha egy neves étterem pop-up boltot nyitna az utcasarkon, és ezzel húzná be a vendégeit. Az érzékien selymes és könnyed Bresaola sonka (érlelt marhasonka) kakukkfüves körtével (!) ugyancsak bejelentkezett a svédasztal legjobbja címre, pedig a fajsúlyos fogások közül jelölt volt a magyaros vonalat követő gödöllői töltött csirkecomb, a nagymamai emlékeket megidéző borjúpaprikás házi galuskával, a nagyon omlós sült csirke, és a hollandi mártással meglocsolt roston sült lazacfilé is. Akadt még többek között marha rib eye vörösboros jus-vel, grillcsirke coleslaw-val, bolognai cannelloni, mézes kacsacomb, vagy a közel-keletre kitérve csirke shawarma és az itt kötelezőként kipróbálandó bárány kofta, de ezekhez mind már Bud Spencer-étvágyat igazoló papírt kellett volna képletesen bemutatni.
Egyébként, ha már Libanon: az ottani koncepció lényege, hogy ilyen nagy étkezés alkalmával minél többet együnk, és minél többfélét kóstoljunk, ez a metódus bátran átköltöztethető egy itthoni vasárnapi brunchba is.
Nem esett még szó a desszertekről: ilyentájt érthetően a télre reflektáltak, így a – nagyon – mogyorós csokoládés tarte, a lágy gesztenyepüré, a kihagyhatatlan bejgli, az őszre visszakacsintó szilvás pite, vagy az örök érvényű mákos guba kérette magát legalább egy falat erejéig.
Ezekből is látható, hogy a 19 ezer forint/fő +13% szervizdíjért kínált sunday brunch (mely tartalmazza a tekintélyes választékú svédasztalos étkezést és a helyi borok, sörök, üdítők, kávé, tea korlátlan fogyasztását) ár-érték arányban mennyire jó, hiszen szuperexkluzív a körítés, magas szintet hoznak az ételek, és hát kizárólag az év ezen időszakában lehet ráérős vasárnapi étkezésre beülni igazi ünnepváró hangulatban. A naptárt csekkolva nem árt sietni a foglalással, ugyanis ebben a hónapban már csupán két kivételes alkalomra van lehetőség, december 10-én és 17-én. Egy ilyen program pedig akár – előrehozott – karácsonyi meglepetésként is működhet, mert sokkal személyesebb egy borítékba rejtett unalmas utalványnál, hisz élményt ajándékozni mindig figyelmes dolog.
Asztalfoglalásért a +36 20 429-7937-es telefonszámon érdemes érdeklődni, vagy e-mailt írni a corso.restaurant@ihg.com címre. A foglalást e-mailben igazolják vissza, a hívásokat 9–17 óra között várják.
(Fotók: Balkányi László)
A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az InterContinental Budapest.