Egy olyan kullancsot találtak Vas megyében, melyet eddig Magyarországon még nem regisztráltak. A gond, hogy ez a fajta sokkal agresszívebb, mint a nálunk honosak, ráadásul veszélyes betegségeket is terjeszthet.

Bemutatjuk a Hyalomma nevű parazitát, ami nagyon nem lesz a kedvenced. A neve már eleve nem túl bizalomgerjesztő. Ha nem tudnánk, miről van szó, biztosan valami csúnya betegség jutna róla az eszünkbe, és ezúttal nem is járnánk annyira messze a valóságtól.

Így néz ki a rohadék:

Ha szerencsétlenségedre összeakadnál vele, nem lenne nehéz megismerned, az állatnak ugyanis az ismert kullancsokkal ellentétben csíkos lábai vannak és nagyobb, mint az itthoni fajtársai. Ha csak ezeket jegyzed meg róla, már képben is vagy.

Nagyon fontos, hogy ha ilyet találsz, dobj egy elektronikus levelet egy fényképpel együtt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat részére. Ezt ők maguk kérik tőled a Kullancsfigyelő honlapján, mivel ennek az agresszív fajnak a hazai terjedését tényleg szemmel kell tartani.

Hyalomma bácsival az a legnagyobb baj, hogy még annyira sem udvarias, mint a nálunk honos fajtársai. A legnagyobb para, hogy ő nemcsak békésen lapul a fűben vagy a bokrok levelein, arra várva, hogy a gazdaállat arra sétáljon, hanem

képes üldözőbe venni, és akár tíz percig, száz méteren keresztül követni az áldozatot.

Már ez is elég lenne, hogy a pokolba kívánjuk, de a Hyalomma ráadásul még veszélyes betegségeket is terjeszthet, mint például a tífusz, vagy a krími-kongói láz, ami lázzal, hányással, fájdalmas bevérzésekkel jár és súlyos esetben akár májelégtelenséget is okozhat. Ez annyira nem vicc, hogy ez a vírusos megbetegedés minden negyedik esetben halálos.

A kutatók szerint ez a faj az éghajlatváltozás miatt kerülhetett hazánkba, mivel a felmelegedés miatt a költöző madarak vonulási útvonalai is módosultak. Az első itthoni Hyalommára egy Vas megyei kutyatulajdonos figyelt fel, amint az a kedvence bundáján mászkált.

Szerencsére volt annyira kíváncsi, hogy a felfedezést nem tartotta meg magának.

Ez is érdekelhet:

Hat veszélyes tévhit a kullancsról

Ezekkel érdemes tisztában lenni most, hogy a jó időben egyre többet megyünk a természetbe.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában