Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A vadvilági szafari népszerű program, viszont közel sem lehetetlen, hogy a nagymacskák királyával kerülj szembe egy táborozás vagy vadles során. Habár egy ilyen esetben (fegyvertelenül, védtelenül és felkészületlenül) a túlélésnek mondhatni csekély az esélye, azért van néhány taktika, ami segíthet egy oroszlántámadás esetén.

1: Ne pánikolj

Ha feléd közeledik egy oroszlán, valószínűleg egyszerűbb elmondani a himnuszt visszafelé, mint nyugodtnak maradni – de akkor is meg kell próbálnod. Igen, be fogsz pisálni a félelemtől, de mégis meg kell próbálnod megőrizni a hidegvéredet. Az, hogy tiszta fejjel tudsz gondolkodni, nagyban növeli a túlélési esélyeidet: például, mikor meghallod, hogy morog az oroszlán, tudod, hogy támadni készül – természetesen nem kellemes tudat, de több esélyed van reagálni, mintha megbénítana a rettegés.

2: Ne fuss el!

Maradj ott, ahol vagy és ne próbálj menekülni! Ha futni próbálsz, az oroszlán prédának néz és azonnal levadász. Oldalazva állj az oroszlánnal szemben, lengesd a karod, ordíts, ahogy csak tudsz és tapsolj hangosan. Az, hogy nem menekülsz, elé állsz és nem mozdulsz, az oroszlán fejében nem úgy tolmácsolódik, ahogy közben te magadat érzed – egy tapsikoló-visító idiótának, akit mindjárt felfalnak – hanem potenciális fenyegetésnek. Az oroszlánok régiók szerint különbözőek. Sok vadmacska hozzászokott a járművekhez és az emberi jelenléthez, de a kevésbé emberismerő oroszlánoknál van esély rá, hogy megtámad – ettől a viselkedéstől pedig azt hiheti, hogy te vagy a domináns és kedveszegetten elsétálhat.

3: Lassan hátrálj

Sose fordíts hátat egy oroszlánnak és eredj futásnak – megérzi a félelmedet és utánad ugrik. Lassan, nagyon lassan hátrálj, miközben nyomod a kalimpáló-ordítozó műsort.

4: Végig figyeld a reakcióját!

Ha úgy látod ezek után is elindul feléd, ordíts sokkal hangosabban, a gyomrod legmélyéről, ahogy csak halálra rémült torkodon kifér és nagyon kalimpálj. Amennyiben a cicának ezek után elmegy a kedve a támadástól és elfordul, akkor viszont azonnal hagyd abba a hangoskodást és sétálj nyugodtan el (= a nyugodt alatt azt értjük, hogy ne fussel, ki az isten nyugodt, ha egy oroszlánnak szemezett ennyit).

5: Ha megtámad – maradj állva!

Ha a fenti elővigyázatosságok valamiért nem válnának be, az oroszlán neked ugrik. Készülj fel és ne guggolj le reflexből: sokkal kevesebb esélyed lesz a védekezésre. Az oroszlán több mint valószínű, hogy a torkodat akarja elharapni, így fel kell ugrania, hogy elérjen. Te pedig ekkor mérhetsz támadást a nagyvadra. Ha nincs nálad fegyver, akkor próbáld ököllel a pofáját célozni és rúgni, ahol csak éred.

6: Ne tettesd halottnak magad!

Az oroszlánok többsége nem önvédelemből támad, hanem zsákmányért, így náluk nem működik a halottnak tettetős technika (ami például medvéknél beválik) – csak egyszerűbbé teszed a saját levadászásodat.

Megelőzés:

7: Ne nézd, ahogy párzanak

Egyrészt, mert nem illik, másrészt, mert a párzó oroszlánok extrém agresszívak. Az oroszlánoknak nincs konkrét párzási időszakuk, de elég könnyű tudni, ha épp benne vannak: körülbelül napi negyvenszer párzanak napokon át. Ha megspórolnál az életedből egy szexben megzavart, feltüzelt oroszlánkant, akkor tégy magadnak egy szívességet és ne menj a közelükbe.

8: Maradj távol a kisoroszlánoktól

Mivel a mama iszonyatosan védi a kicsinyeit, így akár rosszabbul is járnál egy feldühödött nőstény oroszlánnal, mint egy hímmel. Szóval, ha látsz pár kölyökoroszlánt, nagyon gyorsan változtass irányt és igyekezz olyan messze menni tőlük, amennyire csak lehet.

9: Éjszakai őrség

Az oroszlánok túlnyomórészt éjszakai ragadozók, vadászataik nagy részét az éj leple alatt követik el. Ezért amennyiben olyan helyen táboroztok, melynek közelében van oroszlánmozgás, mindenképpen őrködjetek felváltva az éjszaka folyamán, hogy egy lehetséges támadás ne érjen védtelenül és meglepetésképpen.

Örülünk, hogy segíthettünk.

(Forrás: Wikihow)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.