Bár a szelektív hulladékgyűjtés már Magyarországon is inkább rutin, mint érdekes újdonság, még mindig felvetődnek alapvető és technikai kérdések is.

Először is: van értelme? Vagy úgyis összeöntik?

Ez már évekkel ezelőtt is téma volt, utána is jártunk anno. Röviden: van értelme, és ha össze is öntik, a végén kiválogatják, és ami hasznosítható hulladék, azt hasznosítják is.

Most akkor összeöntik a szemetet, vagy nem?

Évek óta külön rakjuk a müzlis dobozt a sertésmájkrémétől, hogy kicsit tovább húzza a bolygó, de egyre csak azt susmogják, felesleges az egész. Tényleg az?

A szelektív hulladékgyűjtés tehát hasznos, már csak jól kell csinálni, ez pedig néha nem is olyan egyszerű.

(Forrás: BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.)

Papír

Nem minden papír számít újrahasznosítható papírhulladéknak. Az újság- és kartonpapír például az, de nem az

  • a kajamaradványos (olajos, zsíros) papír – például a pizzásdoboz szennyezett részei;
  • a hőpapír – faxpapír, pénztárgépblokk;
  • a használt szalvéta, papírzsepi, pelenka.

Műanyag

Amire mi egyszerűen azt mondjuk, hogy műanyag, valójában többféle műanyag gyűjtőneve. Hogy az adott cucc éppen milyen műanyag, arról egy valahol rajta lévő jelzés tájékoztat.

01 – PET (polietilén-tereftalát); 02 – PE-HD (nagy sűrűségű polietilén); 03 – PVC (polivinil-klorid); 04 – PE-LD (kis sűrűségű polietilén); 05 – PP (polipropilén), 06 – PS (polisztirol); 07 – egyéb műanyagok. A grafikán zölddel jelölt műanyagok újrahasznosíthatók, a pirosak nem (Grafika: Humusz szövetség)

Ezek közül a PVC (1), a polisztirol (PS – 6) és a 7-es számú egyéb műanyagokat nem szabad a műanyagszelektívbe dobni, a többit viszont igen, és illik is ennyit tenni a bolygóért. A PET-palackok és a – lecsavart – kupakjaik, csomagolási fóliák, szatyrok, flakonok tipikusan a gyűjthető hulladékfajták közé tartoznak, Budapesten idén év elejétől pedig az italosdobozok is, mivel a belsejükben műanyag van.

Januártól az italos papírdoboz Budapesten nem számít papírnak

Ezért másik kukába kell dobni, mint eddig.

Fém

Sok helyen a műanyaggal egy edényben gyűjtik, de nem mindenhol. A gyűjthető kategóriába az alumínium sörös- és üdítősdobozok és konzervdobozok, illetve más fémdobozok és alufólia tartozik.

Üveg

Hiába van üvegből az ablak, a tükör, a régi szemüveg vagy a régi villanykörte, ezek nem számítanak üvegnek, az italos- és befőttesüvegek viszont igen.

Elemek, elektronikai és veszélyes hulladékok

Akkumulátorok, elemek: kimerült elemeket és kis akkumulátorokat gyűjtenek a műszaki áruházakban is, autóakkut például hulladékudvaron vagy ott, ahol az újat veszed.

  • Elektronikai hulladék: műszaki áruházak kötelesek begyűjteni, akkor is, ha nem náluk vásároltad valahány éve.
  • Izzók, fénycsövek: műszaki áruházak ezt is gyűjtik, de olyan boltok is, ahol kapni lehet ilyen terméket.
  • Gyógyszer: a patikákban le lehet adni.
  • Olaj, vegyszer: használt sütőolajat áruházaknál és egyes benzinkutaknál is lehet adni, utóbbiaknál kis mennyiségű fáradt olajat is, maradék festéket, oldószert stb. hulladékudvarokon vagy az önkormányzatok által meghirdetett gyűjtőakciókban.

Ablakos boríték? Hungarocell? A nem egyértelmű cuccok

Az alapszabály, hogy amit szelektíven gyűjtesz, tiszta legyen, és lehetőleg ne legyen kevert anyagú. Ezért kell a pizzásdobozból kivágni-tépni a zsíros részt, az ablakos borítékból a műanyag ablakot, és különválasztani a tejfölösdobozt a fémfólia-fedelétől. Az ételcsomagolásokhoz használt polisztiroldobozokat és -poharakat már betiltották, de a raktárkészleteket még felhasználhatják a kereskedők, ezért a szemétben is megjelenhet – a kommunális szemétben, mert nem lehet velük mást kezdeni. A hungarocellel igen, de nem a műanyagosba való, egyes helyeken külön gyűjtik.

Az alufólia alumínium, tehát ha tiszta, a fémhulladék között a helye, a folpack viszont mehet a szemétbe. A csipszeszacskó és a hasonló csokipapírok is, mivel azok műanyagok ugyan, de fémgőzöltek, tehát csak a szemétkupac nő velük, nem az újrahasznosítható anyagok mennyisége.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában