Szexterapeuták és szociálpszichológusok vizsgálták a pandémia alatti szexuális életet. Magadra ismersz?

A járvány az egész életünkre nagy hatással volt, nyilván a szexuális életünkre is. A bezártság, a karantén miatt sokkal többet tudtak együtt tölteni a párok, kényszerűen le kellett lassítani az életet, ami egy ideig jó hatással volt szexuális életre. Aztán elmúlt.

Emily Jamea amerikai szexterapeuta a BBC-nek nyilatkozott arról, hogy a pandémia eleinte esélyt adott a pároknak, hogy a nagy rohanás után kicsit újra összemelegedjenek, ami a kutatások szerint meg is történt.

Egy – sajnos viszonylag – rövid időszakra újra lángra lobbant a párok szexuális élete, némiképp a nyaralásokra, vagy a nászútra hasonlító fázis alakult ki. Csakhogy ahogy húzódott el a krízis, a libidó drasztikus mértékben elkezdett csökkenni, a szexuális energia helyét átvette a fásultság, sok esetben a depresszió is.

Jamea életszerű példát is hozott:

„Sokszor hallani a szexterapeutáktól, hogy két zebra nem fog pározni egy oroszlán előtt. Ha jelen van egy komoly külső fenyegetés, az azt az üzenetet továbbítja a testünknek, hogy talán nem ez a legjobb ideje a szexnek.”

Amikor a stressz, a szorongás uralja az életünket, akkor már nem a szexre teszi félre a szervezet az energiát. Az egészségügyi félelem és a létbizonytalanság uralta az életünket, és egy idő után az is kontraproduktív volt, hogy a nap 24 órájában össze voltunk zárva – elemezte Justin Lehmiller szociálpszichológus. A hosszú távú kapcsolatoknál ugyanis fontos a rejtély, az izgalom, és hogy ez szexuális értelemben is jelen legyen. Ám amikor nullhuszonnégyben össze vagy zárva valakivel, akkor ez a misztikum hamar elillan.

A járvány szexuális életre gyakorolt hatásai vizsgálták tavaly Törökországban, Olaszországban, Indiában és Amerikában is. Azt a következtetést vonták le mindegyiknél, hogy a párok jóval kevesebbet szexelnek.

(via; fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A halloweeni makabra zenekar egyszerre hátborzongató és vicces

Eldobható evőpálcikákból készít bútort egy ázsiai startup

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés