Az új álomfizetés a havi 25 forint.

Egyre több több csúcsvezető dönt úgy, hogy lemond az évi fix fizetéséről, és “csak” bónuszok formájában részesedik a profitból. Érdekes, fordított trend ez, tulajdonképpen már nem az a király, akinek minél több nulla szerepel a havi fizetése mellett: az új elit évi egy dollárt, azaz nagyjából 300 forintot keres meg, ami havonta 25 forint.

Elon Musk például a cége jelentése szerint a tavalyi évben nulla dollárt keresett, ellenben a New York Times cikke szerint 2,3 milliárd dollárral nőtt a vagyona. A Tesla ezt az adatot cáfolta, és megismételte, hogy a cégalapító Musk 2018-ban nulla forintot vitt haza fizetésképpen.

Mark Zuckerberg 2015-ben döntött úgy, hogy már elég pénzt keresett, és lecsökkentette a fizetését egy dollárra. A Twitter alapító Jack Dorsey szintén ezt a gyakorlatot követi. Nagyon azért nem kell aggódnunk miattuk, részvénycsomagjaik milliárd dolláros vagyont érnek, Zuckerberg vagyonát konkrétan 74 milliárd dollára becsülik.

Larry Page és Szergej Brin, a Google alapítói már nagyon régóta az 1 dolláros klub tagjai, ők 2004-ben mondtak le az alapfizetésről. A Google vezetése minden évben igyekszik a piac alakulását tükröző fizetést felajánlani nekik, de ők ezt minden esetben visszautasítják.

The Google brothers

Mindketten 34 milliárd dolláros vagyonnal bírnak, így nem nehéz nemet mondaniuk évi fél millió dollárra.

A Twitter alapító Jack Dorsey évi 1 dollár negyven centet keres, de a vagyona 5,4 milliárd dollárt ér. A cége könyvelése szerint 2015-től 2018-ig évi 1,40-et vitt haza, ami összesen 5,6 dollár, vagyis nagyjából 1680 forint. Miért 1 dollár negyven? Az összeg szimbolikus, arra a 140 karakterre utal, ami egy Twitter üzenet hossza lehet.

Azóta megemelték 280-ra, így lehet, hogy Dorsey évi fizetése megduplázódik, és eléri az évi 800 forintot is.

Jack Dorsey, a Twitter-király

Larry Allison, az Oracle alapítója is egy dollárt keres, de az alatta dolgozó két igazgató például már évi majdnem egymillió dollárt kap a bónuszok mellé. Ők még nem elég nagy királyok, hogy lemondjanak erről az évi 300 millió forintról.

John Mackey a Whole Foods élelmiszerlánc alapítója 2007 óta keres egy dollárt, Jeremy Stoppelman, a Yelp alapítója 2014 óta.

Stoppelman 2012-ben 300 ezer dollárt keresett, és ahogy egyre sikeresebb lett, úgy csökkentette saját bérét. 2013-ban már 37 ezret keresett, vagyis az előző évi összeg 10 százalékát, 2014-re pedig elérte a bűvös évi 1 dolláros álomfizetést. Edward Lamperth, a Sears üzletlánc tulaja 2013-óta keres egy dollárt, de tavaly 5 milliót kapott mellé bónuszok formájában és a vagyona amúgy is 1 milliárd dollár körül mozog.

Spiegel és barátnője, Miranda Kerr, modell

Evan Spiegel, a Snapchat tulajdonosa 2017-ben még évi 500 ezer dollárt tett zsebre, de amikor a cég tőzsdére lépett, felvitte az isten a dolgát, és máris csak 1 dollárt keresett.

Szóval az új álomfizetés az évi 300, vagyis havi 25 forint.

Minél nagyobb király vagy, annál kevesebb a havi fizetésed. Mindent értünk.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés