Apránként lépkedj, de már holnaptól.

A hulladékmentes, vagy minimális hulladékot termelő életmód nem hobbi és főleg nem hóbort, hanem az a lépés, amivel egyénileg is sokat tehetünk a bolygónkért, saját és utódaink jövőjéért. Pocsaji Csilla felhasználói és vállalkozói oldalról is ismeri a területet, ezért nagyon érdemes meghallgatni a RE:FACT podcast friss adásában.

Csilla huszonnégy évesen, egy ötven négyzetméteres albérlet konyhájában, párjával találta ki, hogy csomagolás nélküli árukat forgalmazó boltot nyit Békéscsabán, amikor „elakadt a hulladékmentesség útján”. További terveihez több tőkére volt szüksége, ezért jelentkezett az RTL Klub – nem csak kereskedelmi tévés szinten érdekes-értelmes – Cápák között című üzleti show-műsorába, ahol Tomán Szabina látott fantáziát benne és a boltjában, nem mellesleg így Csilla országos ismertséget is szerzett.

Bár csak két éve nyílt meg az első boltja, és befektetőjével terjeszkedni is akkor kezdtek volna, amikor a vírushelyzet miatt sokan zárni kényszerültek, Pocsaji Csilla és a Tebe hulladékmentes bolt sikeres vállakozás. Egy éve webshopot is indítottak, TikTokon pedig közel százezren követik, ahová rendszeresen tölt fel a zero waste életmóddal kapcsolatos tartalmakat.

Tapasztalata szerint a kisgyermekes szülők és a még fiatalabb generáció a legnyitottabb a környezettudatos élet iránt, mások általában egy gondolat erejéig foglalkoznak vele, de kiindulási alapnak ez is elég.

A podcastból kiderül többek között:

  • miben hibázott korábban a Black Friday napján és mit tervez idénre;
  • szükség van-e Greta Thunbergekre;
  • miért alapvető fontosságú a listaírás;
  • mi az ijesztő számára az ismertségben,
  • mit jelent a green washing;
  • hogyan kell úgy átállni a zero waste életmódra, hogy ne éljük meg borzasztó, lemondásokkal teli önkorlátozásként, és ne adjuk fel, még mielőtt megszoknánk.

A kéthetenként új résszel jelentkező RE:FACT bemutatja a jövőnket aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat az ipar, a számítástechnika, és úgy általában a mindennapi élet színterein. A házigazda: Juhász Bálint. A korábbi epizódokat itt találod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

És ezt olvastad már?
A Déli-sarkon öt nap alatt egyszer sem kel fel vagy megy le a nap