Szexmánia? Droggfüggőség? Alkoholizmus?

Létezel? Akkor szinte biztosan vannak függőségeid. Hogy ez súlyosabb, mondjuk drogfüggő vagy, vagy éppen alkoholista, esetleg szexmániás, vagy kezelhetőbb szinten lévő munkaalkoholista, telefonfüggő, az már változó, a lényeg, hogy nagy valószínűséggel mindannyiunknak vannak függőségeik.

Amikor napi három orgazmus sem elég, akkor sanszos, hogy szexfüggő vagy

Ha csak a következő orgazmus foglalkoztat, és az sem érdekel, hogy ez kivel jön össze, akkor gond van. És jobb, ha nem söpröd a szőnyeg alá.

Mondják, hogy az első jel a gyógyulás felé vezető úton az, ha felismerjük a bajt. És ha már így van, akkor érdemes elolvasni Dr. Kapitány Föveny Máté addiktológus Ezerarcú függőség című könyvét.

A szerző

A könyv a következő kérdésekre igyekszik válaszolni:

Örökölhető-e a függőség? Melyek a hajlamosító tényezők? Hogyan ne neveljünk szenvedélybeteget? Mi állhat a videójáték-függés hátterében? Mi motivál minket egy-egy önpusztító tevékenység fenntartásában, és miként ismerhetjük fel a szenvedélybetegségünket? Hogyan segíthetünk egy függőnek?

Kapitány Krisztián addiktológiai konzultáns maga is függő volt, így pontosan tudja, milyen módszerekkel lehet sikert elérni szenvedélybetegeknél.

Saját példámból adódóan hiszem, hogy van felépülés a szenvedélybetegségből a személyiség pótlólagos fejlesztése és a mindennapi életvezetés által megkövetelt kompetenciák elsajátítása eredményeképpen. Ám, mint ahogy a szerhasználati zavar kialakulása sem egy elszigetelt esemény a családon belül, ezért az abból való felépülés sem lehet az. Ebből következik, hogy a konzultációs munkámat a rendszerszemlélet keretei között folytatom. Megkerülhetetlen része a kezelésnek a szenvedélybeteg közeli családtagjaival folytatott konzultáció, hiszen a szerhasználó állandó kölcsönhatásban van a családjával, furcsa módon sokszor a szerhasználat tartja fent a családi élet törékeny egyensúlyát.

Munkaalkoholizmus – Elismert függőség, amiért fizetésemelés is jár

Ha valaki nagyon alacsony önértékeléssel rendelkezik, könnyen rabjává válik a munkahelyi megerősítéseknek – onnan egyenes az út a munkafüggőséghez.

Kapitány-Föveny könyve szerint minden második embert érintő függőség ezerféle arcát mutatja a mindennapjaink során. A kötet fejezetei egy-egy életkori szakaszt és egy ahhoz köthető kockázati tényezőt járnak körül korszerű kutatási eredmények és terápiás esetek érzékletes bemutatásával. A kötődési problémákat, a trauma hatásait, az identitás kríziseit és az emlékezet szerepét társfüggő, alkohol- és drogfüggő, szerencsejáték-, szex-, internet- és videójáték-függő páciensek történetein keresztül ismerhetjük meg.

A játékszenvedély is pusztító következményekkel járhat

Az Ezerarcú függőség nemcsak a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be, de betekintést nyújt a jövő szenvedélybetegségeibe is.

A közösségi mádia iránti függés nagyon korán elkezdődhet

„Az Ezerarcú függőség a közvetve vagy közvetlenül mindnyájunkat érintő szenvedélybetegség tűpontos természetrajza. Kötelező olvasmány az érintettek és hozzátartozóik számára!”

Szabó Győző színművész

Itt bele is olvashatunk.

Ha személyesen is meghallgatnánk a szerző gondolatait, akkor itt a remek alkalom, január 29-én ugyanis előadást tart Budapesten. Részletek itt.

Ezt tudtad?

És ezt olvastad már?
Hooters-dolgozó a nap csaja
További cikkeink a témában