Novemberben jelent meg minden idők magyar rockszakácskönyve, a Gastrock, ami olyan szlogennel operál, mint a „cook & roll”, ráadásul egy igazi metálvilla is van az borítóján. A könyvben sokkal több remek ötlet van, mint azt el lehetne mesélni, minden síkját- a rocktörténeti sztorikat, a kajákat, a fotókat és a grafikákat is fullra járatták. Az egyik szerzővel, Pritz Péterrel beszélgettünk egy nagyot.

Mi ez?

A GASTROCK egy három az egyben szakácskönyv: egyszerre működik receptkönyvként, rockenciklopédiaként és akár képregényként is. A könnyed hangvételű, szórakoztató GASTROCK kötetben 30 eredeti receptet kínálunk, amelyeket sajátos asszociációk révén közkedvelt zenekarokhoz társítva találtak ki és írtak meg az alkotók (például Metallica, Guns N’ Roses, Led Zeppelin, AC/DC, Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Sex Pistols, Oasis, Quimby, Bëlga, Kispál és a Borz). Minden receptet hozzárendeltek egy-egy albumhoz, és a főzés lépéseit pontosan az adott lemez sorrendben egymást követő dalaihoz igazították.

– Azt nem kérem, hogy mutasd be, micsoda is a Gastrock, mert a sajtanyagból pontosan kiderül. Azt viszont nem tudjuk meg, hogy hogyan született meg ez a könyv. Mesélnél erről?

– A Gastrock-szerzőtársam, Fábián Anita ötlete volt a könyv, aki anno a Wan2 olvasója volt, mely magazinnál szerkesztőként dolgoztam. A Wan2-nak évekig ment egy műsora a Rádió Cafén, amit Anita rendszeresen hallgatott. Egyik vasárnap este az adásunk közben épp főzött valamit, és kipattant a fejéből az ötlet, hogy kéne írni egy olyan szakácskönyvet, amiben rockzenekarok albumaira lehet főzni, úgy, hogy mire lejár a lemez, elkészül az étel. Ezt öt évvel ezelőtt meg is írta nekem egy üzenetben, és megkérdezte, hogy volna-e kedvem megcsinálni vele. Ő írná a recepteket, én pedig a zenekarokhoz tartozó sztorikat. Az üzenetet négy évvel később, tavaly télen véletlenül találtam meg ott, ahol a Facebook azokat az üzeneteket tárolja, amiket olyan emberektől kapunk, akik nem az ismerőseink: egy titkos digitális rejtekhelyen. Visszaírtam neki, hogy „bocs, hogy csak most reagálok, de csak most láttam az üzeneted, de ha még aktuális a dolog, akkor benne vagyok, csináljuk meg.” Közben kiköltözött Németországba, úgyhogy nem tudtunk egyből találkozni, de másfél hónappal később leültünk, és kitaláltuk a könyvet. Aztán megkerestük az ötlettel a Boook Kiadót, akiknek tetszett az ötlet. A kiadó kiváló munkatársai mellé összeszedtünk egy remek csapatot, Oszoli Judit művészeti vezetőt, Zsigmond Gábor fotóst, László Márk grafikust és Bajtai Zoltánt, az élő szövegszerkesztőt, és egyszer csak elkészült a Gastrock.

– 30 zenekar szerepel a könyvben. Nehéz volt eldönteni, kik kerüljenek be és kik maradjanak ki?

– A könyv készítésének ezen fázisa ment a leggyorsabban: kitalálni, hogy melyik zenekarra, milyen kaját főzzünk, illetve főzzenek majd az olvasók. Az volt fő a szempont, hogy a kiválasztott zenekarok a mi ízlésünket tükrözzék, de olyan együttesek legyenek, amelyeket sokan ismernek és szeretnek: Metallica, Red Hot Chili Peppers, Faith No More, AC/DC, Cult, Guns N’ Roses, Rolling Stones, Nirvana, Iggy Pop, Sex Pistols, Beastie Boys, stb. Nyilván beletettünk egy-két olyan zenekart vagy előadót is, akiket „nem lehetett kihagyni”, de nem feltétlenül tartozik a legnagyobb kedvenceink közé. Mielőtt visszakérdeznél, hogy mondjak egy példát, és én azt válaszolnám, hogy „ha lehet, inkább ne”, elárulom, hogy az egyik ilyen például Bryan Adams volt. Ő végül azért maradt benne a könyvben, mert Anita meggyőzött azzal, hogy ”juharszirupban tocsogó palacsintát” fog rá készíteni „Robin Hood módra”, amivel egyértelmű utalást akartunk tenni Adams kanadai származására, a régi, nagysikerű Robin Hood film betétdalára, de egyben jelezni is szándékoztunk, hogy az étel olyan édes, ragadós és szirupos lesz, mint Bryan Adams zenéje. De örülök, hogy benne maradt, mert szeretem a juharszirupos palacsintát, szép lett hozzá a fotó és az egyik kedvenc grafikám a könyvben végül pont Bryan Adamshez készült.

Quimby Vörös nyolcas

– Bár még nem olvastam végig az összes receptet, amit eddig láttam, abban mindben volt alkohol. Koncepció vagy véletlen? Akad olyan is, amihez nem kell megnyitni egy üveg száraz vöröset?

– A harminc receptből hat vagy hét olyan étel szerepel a Gastrockban, aminek elkészítéséhez kell némi alkohol, ami kevesebb, mint ahányszor például Steven Tyler rehabon volt. Se nem koncepció, se nem véletlen, így adta magát a dolog. Utalások, asszociációk, sztorik révén az elkészítendő ételek mindegyike szorosan kötődik az egyes zenekarokhoz. Az Iron Maidennek például van ugye saját söre, a Trooper, azért találtuk ki, hogy a Maiden Piece of Mind című lemezére majd Trooper sörlevest készítünk. És azért pont a Piece of Mindra, mert azon van a The Trooper című szám is. Szóval egy csomó megfejthető, megfejtendő, de nagyrészt azért felfedett utalás van a könyvben. A Guns N’ Roses spagettije húsbombákkal például azért lett vodkás, mert az volt Duff McKagan kedvenc itala, a The Spaghetti Incident? című lemezük miatt lett értelemszerűen spagetti a választás, és azért készül az étel húsbombákkal, hogy ha étvágyunk támadna némi romboláshoz, zavargáshoz, mindjárt a kezünk ügyében legyen a megfelelő segédeszköz. Amivel olyan nagy bajt azért talán mégsem okozhatunk. Már, ha rendesen meg van főzve az a hús.

– A szerzők munkásságát ismerve nem nehéz kitalálni, „ki mit tett bele a fazékba.” Azt tudom, hogy a rockzenét vénásan tolod, de mennyire vagy otthon a főzőcskézés terén? Mennyire folytál te bele a főzős részbe?

– A főzésnek én abban a fázisában szoktam részt venni, amikor el kell fogyasztani a kész ételt. Abban vagyok a legjobb. Bár nem gyakorlom száz százalékos rendszerességgel, a mosogatás is egész jól megy, és ugyan az angol királynő asztalát nem vállalnám, de a terítést is elég jól le szoktam tudni bonyolítani.

Ilyen a Metallica vadhúsos palacsintája

– Hazai bandák is szerepelnek a listán. Velük esetleg egyeztettél, hogy milyen fogás kerüljön a zenéjük mellé vagy ez nekik is meglepetés volt?

– Mind a három könyvben szereplő magyar zenekar, a Quimby, a Kispál és a Borz és a Bëlga egy vagy két tagjával csináltam interjút a könyvhöz, és elárultam nekik, hogy milyen étel készül majd az albumaikra, így a meglepetés elmaradt, de örültek az ötletnek. És mivel a Livius alapította A Kutya Vacsorája fellépett az első könyvbemutatón (ahol Iggy Pop kutyakajáját is felszolgáltuk), a zenekar tagjai – így köztük a Quimby dobosa és perkása – is ehettek a Quimby Legyen vörös című dala ihlette Vörös nyolcas nevű ételéből, és úgy tudom, mindegyiküknek ízlett. Bëlgáék pedig megígérték, hogy megfőzik a Bikahere paprikást, és majd beszámolnak róla, hogy milyen volt.

Képek a könyvvbemutatóról

– A Gastrock Facebook oldalán már láttunk egy fotót, amin Kispál András fogja a könyv egy példányát. Hogy tetszett neki a dolog?

– Úgy érzékeltük, hogy egészen meg volt illetődve, amikor meglátta, hogy a könyvben a Kispál és a Borzhoz tartozó grafikán ő szerepel meg egy borz, ettől pedig mi is meghatódtunk.

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről