Megszólalt egy nő, aki évekig élt a mormon poligám szektában.

Warren Jeffs az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházából lépett ki, hogy a mormon fősodorról leszakadva megalapítsa annak egyfajta ágát, az Utolsó Napok Szentjeinek Fundemantalista Egyházát. Jeffst életfogytiglanra plusz húsz évre ítélte az amerikai bíróság, mert szexuálisan bántalmazta két kiskorú menyasszonyát.

A Vice nemrégiben elutazott Short Creekbe, ahol egy Arizona és Utah határán fekvő kisvárosban a szekta egykori tagjai immáron mormonként gyakorolják hitüket. Itt találkoztak három nővel, akik elmondják, miért hagyták el Jeffs szektáját, hogyan birkóznak meg a stresszel és hogyan próbálnak új életet kezdeni.

Briell Decker 18 évesen ment hozzá Warren Jeffshez, ő lett a férfi 65. felesége. Elmondása szerint a férfi pszichotikusan viselkedett, mindenkinek szigorúan követnie kellett a az általa felállított szabályrendszert, különben büntetést kapott. Aki hibázott, el kellett vonulnia egy elszeparált házba imádkozni, majd ha írt egy bűnbánó levelet, visszatérhetett a többiek közé.

A szektán belül működött egy Egyesült Rend nevű elit kör, amelynek csak beavatottak lehetettek tagjai. Akit ide beválasztottak, azt elszakították a családjától, éppen úgy, mint a kisfilm második megszólalóját, Gloria Steedet, aki szerint az egész csak egy gusztustalan vicc volt. Amikor bejelentette, hogy a családjával együtt elhagyják a szektát, az egyik vezető azzal fenyegette meg, hogy megtehetik, de valószínűleg előtte meg fogják erőszakolni őket. 2011-ben kiléptek a szektából és Salt Lake City-ben telepedtek le.

Jeffs a feljegyzései szerint isteni elrendeltetésnek gondolta, hogy egyre fiatalabb lányokat tegyen magáévá. A szektavezetőnek a becslések szerint mintegy 10 ezer, poligámiában élő követője lehet. Erich Nichols ügyész szerint a Warren Jeffs által elkövetett bűncselekmények több évtizeden át tartottak, és áldozatainak száma több százra tehető. A vád bebizonyította: a férfi tisztában volt azzal, hogy 2005-ben szövetségi körözést adtak ki ellene, és hogy elrendelte az ellene felhasználható lemezek és szövegek megsemmisítését. A poligámista különböző rejtekhelyeken bujkált az FBI elől, olyan kiskorú lányok társaságában, akiknek házasságot ígért.

Warren Jeffs, a mormon egyházból kiszakadt Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza nevű szekta vezetője akkor is csak 35 év múlva szabadulhat leghamarabb, ha büntetését jó magaviselet miatt megfelezik.

(Via: Vice, Index)

És ezt olvastad már?
Jó hét kell legyen, ami Zoéval indul