Csatlakoznak a zöld péntekhez.

Környezetvédelmi okokból ingyenes lesz péntekenként a tömegközlekedés Kolozsváron – határozta el szerda délután a város önkormányzati testülete. Ezzel a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kezdeményezett zöld péntek projekthez csatlakoztak, amelynek lényege a környezetbarát, autómentes közlekedés meghonosítása.

„Itt, Kolozsváron is üdvözöltük az RMDSZ miniszterének kezdeményezését, és azonnal elkezdtük az ötletelést azzal kapcsolatosan, hogy miként csatlakozhatnánk hozzá. A péntekenkénti ingyenes tömegközlekedés lehetővé tételével várhatóan városszerte csökken a forgalom, ami a zaj- és a légszennyezés csökkenését is eredményezi” – idézte a polgármesteri hivatal közleménye Oláh Emese alpolgármestert.

A helyi tömegközlekedési vállalat arra számít, hogy

a pénteki díjmentes utazás népszerűsíti a tömegközlekedést, és ez a bérletet váltók számának növekedéséhez és a szolgáltatás utasonként számított költségeinek csökkenéséhez vezethet.

A tömegközlekedési vállalat nem vezet be pénteki ingyenjegyeket, hogy a lehető legegyszerűbbé tegye az autóbuszok, trolibuszok és villamosok használatát. Az ingyenesség okozta bevételkiesést a vállalat saját költségvetéséből pótolja.

A kolozsvári tömegközlekedési eszközökön 2,5 lejbe (kb. 190 forint) kerül egy utazás. A viteldíj a járműveken érintős bankkártyával vagy telefonos alkalmazáson keresztül fizethető. Az elmúlt napokban vezették be, hogy a bankkártyás fizetés esetén sem bocsát ki vonaljegyet az automata, ellenőrzés esetén a bankkártya utolsó négy számjegyét kell bemondani.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Nem tudjuk eldönteni, hogy ez a lány vízitündér vagy nimfa