Az ugyebár egyértelmű, hogy a tojásfehérje az egyik legjobb barátod lehet, ha szeretnél magadra kapni némi izmot, de vajon mi a helyzet a sárgájával?

Ez egy elég megosztó kérdés, elvégre vannak olyanok, akik azt vallják, hogy a tojás úgy jó ahogy van, egészében a sárgájával együtt biztosítják azokat a tápanyagokat, amire az emberi szervezetnek szüksége lehet, míg mások azt hangoztatják, hogy a sárgája növeli a koleszterinszintet, éppen ezért érdemes azt a részét mellőzni.

Nicholas Burd, a University of Illinois professzora a kutatókból álló csapatával megvizsgálta, hogy melyik verzió mellett érdemes letenni a voksod, ha célod az izomépítés. A vizsgálatuk során 10 fiatal férfitől vettek mintát (izombiopszia, vérminta, aminosavszint), majd vezényeltek nekik egy edzést, utána pedig tojást etettek velük. A fele csoport egész tojást, míg a másik fele csak fehérjét kapott, de minden adag azonos mennyiségű (18g) fehérjét tartalmazott.

A mintákon keresztül a kutatók aztán képesek voltak meghatározni, hogy melyik esetben volt hatékonyabb a fehérjeszintézis az izmokban -  az izomrostok növekedése szempontjából tudniillik ez a legfontosabb folyamat.

Az eredmények pedig egyértelműen azt támasztották alá, hogy edzés után az egész tojást érdemes megenni, mivel ilyen esetben 40 százalékkal hatékonyabb volt a fehérjeszintézis.

A kutatócsoport azt is elmagyarázta, hogy ennek mi lehet az oka. A sárgájában is találhatóak ugyanis izomépítő fehérjék és egyéb nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek segítik az izomépítés folyamatát és a fehérje hatékony felszívódását.

(via)

És ezt olvastad már?
Sajnáljuk Leonardo DiCapriót, hogy már nem Camila a barátnője