Nem sok köszönet lenne abban, ha az oroszok viszonoznák az intézkedést.

Számos ország lezárta a légterét az orosz gépek előtt az orosz–ukrán háború kezdete óta, ám Japán úgy döntött, ezt nem teszi meg. „Számos lehetőség van Japán számára szankciókat bevezetni Oroszország ellen. Jó döntést szeretnék hozni, ami hatékony és megfelelő az időzítése” – mondta Kisida Fumio miniszterelnök.

Arra, hogy Japán miért tartózkodik a légtere lezárásától, egyszerű a magyarázat: ha Oroszország válaszként szintén lezárja a maga légterét, a japán gépek csak óriási kerülővel tudnának közlekedni Európába és vissza. Ugyanez térképen sokkal brutálisabb:

Az ANA (All Nippon Airways) légitársaság Narita reptérről Brüsszelbe induló járatainak menetideje 2–3,5 órával nőtt, a JAL (Japan Airlines) Haneda reptérről Londonba tartó járatainak útja 3–4,5 órával lett hosszabb március 3-a óta. Mindkét légitársaság biztonsági okokból döntött a kitérő mellett, ám a hosszabb repülési idővel nőtt az üzemanyag- és munkaerőköltség is. És persze minden egyes utas ideje is drágább.

Bár vannak légtérzárpárti politikusok, a kormány egyelőre óvatosabb ebben a kérdésben, helyette az Oroszország elleni szankcióknál az Egyesült Államokkal és az európai országokkal való összehangolt fellépés a prioritás. Ilyen szankció lehet a félvezetők és egyéb termékek exportjának korlátozása, valamint a pénzintézetek eszközeinek befagyasztása.

Oroszországot amúgy sem érintené különösebben a japán légtér lezárása, fordítva viszont nagyon is fájdalmas lenne.

(Forrás: Japan Times)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Hogyan viselkedj a nudista strandon, ha először tévedsz oda?