Az utolsó zsírsejtig is képesek voltak meghatározni, milyen legyen a hús.
Az Oszakai Egyetem kutatócsoportja marhákból izolált őssejtek segítségével sikeresen nyomtatott húst, ami lényegében teljesen megegyezik a hagyományos wagyu marha húsával. A laboratóriumi körülmények között kitenyésztett hússejtek sok élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémát megoldhatnak a jövőben.
A kitenyésztett sejtekből úgynevezett bioprintnyomtatással állították elő az izmokat, a zsírokat és az ereket. Miután az említett komponenseket előállították, lényegében 3D nézetben szerkesztették meg a hús pontos szövettani szerkezetét.
A technológia olyan jól működött, hogy a kutatók képesek voltak a hús legutolsó rostját is pontosan meghatározni.
A projekt vezető szerzője, Michiya Matsusaki szerint ez az eljárás új távlatokat nyithat a gasztronómiában. A felhasználók ezentúl saját maguknak, az egyéni preferenciáiknak megfelelően állíthatnák össze az ételeiket, tekintettel léve az egészségi állapotukra vagy akár az ételérzékenységükre.
(Hypebeast; kiemelt kép: illusztráció/Getty Images)