Az utolsó zsírsejtig is képesek voltak meghatározni, milyen legyen a hús.

Az Oszakai Egyetem kutatócsoportja marhákból izolált őssejtek segítségével sikeresen nyomtatott húst, ami lényegében teljesen megegyezik a hagyományos wagyu marha húsával. A laboratóriumi körülmények között kitenyésztett hússejtek sok élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémát megoldhatnak a jövőben.

A kitenyésztett sejtekből úgynevezett bioprintnyomtatással állították elő az izmokat, a zsírokat és az ereket. Miután az említett komponenseket előállították, lényegében 3D nézetben szerkesztették meg a hús pontos szövettani szerkezetét.

A technológia olyan jól működött, hogy a kutatók képesek voltak a hús legutolsó rostját is pontosan meghatározni.

A projekt vezető szerzője, Michiya Matsusaki szerint ez az eljárás új távlatokat nyithat a gasztronómiában. A felhasználók ezentúl saját maguknak, az egyéni preferenciáiknak megfelelően állíthatnák össze az ételeiket, tekintettel léve az egészségi állapotukra vagy akár az ételérzékenységükre.

(Hypebeast; kiemelt kép: illusztráció/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Két újabb Michelin-csillagos étterme lett Magyarországnak

Ezzel Budapesten már összesen hét Michelin-csillagos étterem működik.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Vanessa választhat, hogy dalt vagy forgatókönyvet írjunk neki

További cikkeink a témában
Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!
Hirdetés