Az üres Bálna gyomrában egyetlen egy igazán értelmes dolog van, de az nagyon jó.

A Jónás Kézműves Sörház novemberben nyitotta meg száját, és azonnal elnyelte a mikrosörfőzdék rajongóinak jelentős részét. Egy csütörtök este tévedtem be oda, hogy elüssek húsz percet egy sajtóesemény előtt, de mivel az borzalmasan unalmas volt, gyorsan visszaszöktem. A hangulat, a zenei aláfestés, a miliő hibátlan, nincs benne semmi feszülés. A férfiak itt nem riválisok, hanem felebarátok, mintha mindenki ugyanannak a klubnak lenne a tagja.

Két olyan sört próbáltam, amit máshol nem lehet: az egyik az Arany Jónás volt, ami egy citrusos, felső erjesztésű darab, de valahogy nem volt kész a dolog, a másik, a Ravasz hód (mindkettő 550 Ft) viszont olyasmi, amiért simán visszajáró vendég lennék. Telt, gazdag barna sör, komplex ízélménnyel, igazi maszkulin üdítőital. A csapon volt még Kárpi búza, Jokerface és Barna medve meg Tántorgó ParIpa, de a Legenda-közeli kínálat folyamatosan változik, és persze vannak üveges import különlegességek is.

Más fórumokon savazták a kiszolgálást a sterilsége miatt, és én ugyan nem vagyok nagy közösségi lény, de a pultnál ülve könnyedén szóba elegyedtek velem a bartenderek. Két profi arc volt, ami abban nyilvánult meg számomra a legjobban, hogy a pulthoz vörösborért érkező vendég végül egy korsó sörrel távozott onnan. (Bort egy sörházban?, na hagyjuk.) A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a ház büszke még a kávéira, a forró csokoládéra, és vannak burgerek is, ha megéheztünk.

A kulináris kínálat mellett vannak koncertek is, fellépett már Szalóki Ági, Váczi Eszter és Soma is, januárban volt egy monstre disznóvágás, március 8-án pedig gigantikus halászléfőző versennyel jönnek, harminc darab ötfős csapat indulhat. A bandáknak a felszerelésen kívül semmit nem kell vinniük, a halat, egyéb alapanyagokat a nevezési díj tartalmazza. És sört se vigyen senki, mert annál jobb, mint ami a csapról jön, nem kellhet egy ilyen jellegű hepajon.

Nagyon pozitív, haladó koncepcióra vall, hogy sört kóstolhatunk is. Szimplán egy-két kortyot lecsapolnak nekünk a bartenderek, hogy bevizsgáljuk, szeretnénk-e egy nagyobb adagot belőle. Amíg a pultot támasztottam, jó pár férfivendég élt a lehetőséggel. Ez egy nagyon pozitív jelenség, ami az egész sörforradalom edukációs jellegét erősíti: a fogyasztók is egyre igényesebbek, szeretnék tudni, mit kapnak, kíváncsiak, tudatosak, és van véleményük. Pár szót váltottam az egyik tulajjal, Reketye Trifán Zoltánnal, aki nagyon magabiztos a hazai mikrosörfőzdés mozgalmat illetően, szerinte a trend meredeken fog felfelé ívelni a következő években, és ebből a Jónás egyre nagyobb részben fogja kivenni a részét. Mivel jön a tavasz, a 160 négyzetméteres terasz és az onnan nyíló pazar kilátás újabb vendégeket fog csalni a Jónásba, úgyhogy szerintünk az üzemeltető joggal optimista.

Jónás Kézműves Sörház
Cím: Budapest IX. ker. Fővám tér 11–12.

(Fotók: hivatalos Facebook-oldal)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Tíz dolog, amivel boldoggá tehetsz egy gamert karácsonykor

Nincs időm sportolni, de le akarok fogyni gyorsan! Hogy lehet ezt?

Így piálj, hogy ne legyél vállalhatatlan és másnapos!

További cikkeink a témában
Csillagfényes kalandok az egész családnak - Magyarország legjobb csillagvizsgálói
Hirdetés