Tavaly már vettél egy okosórát? Semmi gond, két csuklód van, most jöhet egy hagyományos!

Az okosórák nagyon hasznos tárgyak, minden karórát megvernek funkcionalitásban, több időzónát követnek, stopperként működnek, riasztanak, ébresztenek, ráadásul az egészségünkre is jótékony hatással vannak: szólnak, ha nem mozgunk eleget, vagy ha furán ver szívünk. Az okosórák tehát elég sokoldalúak, de ez nem azt jelenti, hogy lefedik az életünk minden szegletét. Mit csinálunk például, ha elmegyünk horgászni és szákkal be kell gázolni a zavaros part menti vízbe? Vagy mit teszünk, ha picit ki kell öltöznünk? Az ingünkhöz felveszünk egy Apple Watch-ot?

Összeszedtünk három olyan órát, amik tökéletes kiegészítők lehetnek az okosóránk mellé, ráadásul a többségük kevesebbe is kerül, mint a legnépszerűbb Apple, Samsung vagy Garmin modellek.

A gyűjtésünk egyik alapelve, hogy ne a sokszor ajánlott órákat sulykoljuk újra és újra, de nincs a listánkon divatóra és hamisítvány sem. Ellenben minden órának van egy kis története, amit el tudunk mondani, ha megkérdezi valaki: mégis mi az ott a csuklónkon?!

Üsd-vágd, nem apád!

Az órás világban a Lada megfelelője egyértelműen a Vostok, a Niva pedig nagy valószínűséggel az Amphibia. Az orosz, egészen pontosan csisztopoli vállalat 1942 óta gyárt órákat, az elmúlt évtizedekben pedig nem kis rajongótáborra tettek szert, leginkább a cég legnépszerűbb termékvonala, az Amphibia által.

A Vostok órái arról híresek, hogy általában olyan helyekre veszik fel őket, ahová az emberek nagy része nem merne karórát vinni.

A nagy, robusztus, régi szovjet tengeralattjárókat és jégtörőket idéző monstrumokat nem nagyon hatja meg a hideg, a hőség, a pára, az eső, a sár, vagy a mélység. Nevetve képesek több száz méteres merüléseket is behúzni, ráadásul úgy, hogy a korona (amivel beállítjuk az időt és a dátumot) kiengedett állásban lötyög, mintha le akarna esni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@desperado_man_38 által megosztott bejegyzés,

A koronazár lényege egyébként, hogy az órák vízállóbbak legyenek. A zár becsavarásával a koronát a tokhoz (az óra testéhez) rögzítjük, így kisebb az esélye, hogy víz, por, homok vagy esetleg bármilyen szennyeződés kerül a szerkezetbe. A korona általában kiengedett állapotban is feszes, mivel az a koncepció lényege, hogy a korona biztonsági okokból a tokhoz rögzüljön.

Az óragyártók nagyjából 99 százaléka ezt a megoldást választja, ha koronazáras órát készít, de nem a Vostok, akik állítólag szándékosan hagyják lötyögősre a koronát. Erre az a hivatalos magyarázatuk, hogy ha a koronát ilyen állapotban ütik oda valahova, akkor az egyszerűen csak leszakad és nem tesz kárt a szerkezetben, mivel nem rögzül szorosan hozzá.

Ez teljesen logikusan hangzik, csakhogy a valószínűbb válasz inkább az, hogy ők oroszok, ők így készítenek órákat és ha valakinek nem tetszik, az vehet mást.

Ez a gondolkodásmód az, ami miatt valóságos Vostok-szubkultúra alakult az elmúlt években. A Vostok egyébként gyárt modern órákat is, de azok egyrészt nagyon drágák, másrészt ha valaki új típusú Vostokot vesz, az olyan, mintha Lada Vestát venne a Lada Niva helyett. A modern Vostokokban egyszerűen nincs meg az a báj, ami ezekben az felélesztett modellekben. Az eBay-en célszerű egyenesen Oroszországból rendelni, 2-3 hét alatt általában megjönnek, ráadásul sokszor átcsúsznak a vámon is. Van belőlük rengeteg fajta, az áruk 20 ezer és 30 ezer forint között mozog, az élettartalmuk pedig gyakorlatilag végtelen.

Made in China, de nem úgy!

Ha kiejti az ember a száján a kínai óra szókapcsolatot, akkor általában nem egy gyönyörű vintage chronó jut a többség eszébe. A kínai termékekkel kapcsolatban rengeteg előítélet él a fejekben, sokszor sajnos nem alaptalanul, de ez persze nem azt jelenti, hogy minden, ami Kínából kikerül, az silány minőségű koppintás.

Ennek a sztereotípiának igencsak keresztbe tesz a Seagull 1963-as felhúzós chronograph, ami ár-érték arányban vitán felül a legszebb és legmenőbb mechanikus óra a piacon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Watcher (@the.watcher.1982) által megosztott bejegyzés,

A Seagull 1963 története a hatvanas években kezdődik, de nem Kínában hanem Svájcban. A svájci chrongraph-szerkezeteket gyártó Venus nevű cég a Lemaniával, a Valjoux-val és a Landeronnal együtt kitették chronograph-szerkezetes órák nagy részét, magyarán a legtöbb svájci óra, ami abban az időben készült és jó minőségű chronographnak számított a fenti cégek valamelyik szerkezetével volt ellátva.

A Venus, hogy pénzhez jusson és fejleszteni tudjon, úgy döntött, hogy eladja a legjobb és legnépszerűbb szerkezetét készítő gyártósort.

A Venus 150-es szerkezetet gyártó gépeket először a szovjeteknek akarták elpasszolni, de nekik már volt sajátjuk, a Strela (ami egyébként vicces módon pont a Venus 150-es másolata volt). A gyártósorokat végül a kínai Tiencsinben működő óragyár vette meg, akik azzal a céllal vásárolták fel a gépeket, hogy feltámasszák az egyik ikonikus pilótaórájukat. Így született meg a Seagull 1963, aminek a dizájnja teljesen eredeti, mivel egy régi katonai pilóta órának az újragondolása, a szerkezete pedig lényegében nem másolat, mivel a gyártósort megvették a kínaiak, nem pedig ellopták. Az új svájci alapokon nyugvó kínai werket egyébként Seagull ST19-nek hívják, ami egy oszlopkerekes, jó minőségű precíz chronograph-szerkezet és nem utolsósorban gyönyörű is:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@cer3nir által megosztott bejegyzés,

Az óra átlátszó hátlappal érkezik, ezért bármikor megnézhetjük a szerkezetet működés közben, talán ez Seagull 1963 egyik legmenőbb része. Az órához, mint minden kínai termékhez az AliExpress-en keresztül lehet a legkönnyebben és legolcsóbban hozzájutni, általában egy hónap alatt meg is érkezik. Az ára többnyire 45 ezer és 60 ezer forint között mozog modellektől és akcióktól függően. Ha szeretnénk egy érdekes, szép mechanikus órát, akkor ennél jobb választás nemigen létezik.

Öt betű, X-re végződik, de nem Rolex

Amikor nagyjából másfél éve a Timex piacra dobta az 1979-es Timex Q újragondolt változatát, akkor mindenki megőrült érte. Legyünk őszinték: azért, mert megfelelő szögből és távolságból pontosan úgy nézett ki, a Rolex GMT Master II Pepsi. Íme, egymás alatt a két óra:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Timex (@timex) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ROLEX (@rolex) által megosztott bejegyzés,

Az órát rögtön elkapkodták, majd brutálisan túlárazva, az eredeti ár sokszorosáért kezdték árulni az eBay-en. Ennek az őrületnek már vége, mivel a Timex azóta piacra dobott egy rakat ilyen órát, így akik most akarják eladni a Timex Q-t nagy profit reményében, azok nagyot fognak koppanni. Akárhogy is, arra jó volt a hype, hogy kiderüljön, megállja-e a helyét ez az óra.

Mint kiderült: igen, mivel remekül néz ki, sokan szeretik, szívesen hordják, az élénk színek ellenére mindenhez fel lehet venni, sőt még bőrszíjon is jól mutat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

jeremy (@jerm.911.time) által megosztott bejegyzés,

Bár a Timex Q tagadhatatlanul hajaz a Rolexre, de ez nem azt jelenti, hogy nincs saját karaktere. Az óra sokkal jobban hozza a nyolcvanas éveket, mint a GMT Master, a retro szíj pedig nagyon jól néz ki rajta, csak kár, hogy a tesztek szerint a szó szoros értelmében szőrszálhasogató. A Timex hivatalos viszonteladói a legvadabb színkombinációkat is képesek berendelni, viszont a várakozási idő legalább 5 hét. A legjobb, legvillantósabb modell talán a rózsaarany színű változat, ami igen, kitaláltátok, egy Rolexre hasonlít, egészen pontosan a Rolex GMT Root Beer-re.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Md Khairul Nizam (@hodinkhai) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Time Concierge (@thetimeconcierge) által megosztott bejegyzés,

A Timex Q-t persze támadhatják az órás sznobok, hogy túlságosan hasonlít a GMT Masterre, de az a helyzet, hogy az emberek nagy része inkább autót vesz 3-4 millió forintért, nem pedig karórát.

Ha így nézzük, akkor a Timex Q nem a szegény, hanem az okos ember Rolexe.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában