És az is, hogy melyikben a legkisebb.

Természetesen a brit kutatók találtak összefüggést bizonyos szakmák, munkakörök és az erős alkoholfogyasztás nagyobb valószínűsége között (a 40-69 éves korosztályban).

A Liverpooli Egyetem kutatói ugyanis azt találták, hogy az ipari és építőipari szakmunkák esetében a legvalószínűbb az összefüggés az erős alkoholfogyasztással, míg a diplomás foglalkozások – többek között orvos, tanár – esetében kevésbé valószínű a kapcsolat.

Azt azért megjegyeznénk, hogy nehéz meghatározni, honnan számít alkoholizmusnak az alkoholfogyasztás mértéke (több meghatározás is létezik rá), de talán nem járunk messze az igazságtól, hogy az erős alkoholfogyasztás már annak számít.

Az Egyesült Királyságban egyébként...

  • a kocsmárosok és vendéglősök, a kőművesek és az ipari takarítók munkaköre függött össze az erős alkoholfogyasztás legnagyobb esélyével.
  • A legkisebb összefüggést a lelkészek, a fizikusok, a geológusok, a meteorológusok és az orvosok esetében találták.

A foglalkozás és az alkoholfogyasztás kapcsolatát a brit Biobank egészségügyi adatbázis 2006 és 2010 között toborzott résztvevői közül 100 817 felnőttön vizsgálták, átlagéletkoruk 55 év volt.

A résztvevők beszámoltak foglalkozásukról, valamint a hetente és a havonta megivott alkohol mennyiségéről. A nőknél az számított erős fogyasztónak, aki hetente több mint 35 egységnyi, a férfiaknál, aki heti 50 egységnyi alkoholnál többet ivott. Egy egységnek Nagy-Britanniában 10 milliliter (8 gramm) tiszta alkohol számít.

A kutatók azt is megállapították, hogy a foglalkozás és az erős alkoholfogyasztás összefüggése eltérő a nők és a férfiak esetében:

  • Az ipari vagy építőipari szakmunkák a férfiaknál kapcsolódtak az erős alkoholfogyasztás valószínűségéhez, a nőknél a vezetői-menedzseri munkakörök.
  • Az erős alkoholfogyasztás a férfi lelkészek, orvosok és várostervezők körében volt legkevésbé valószínű, a nőknél ezek a foglalkozások az iskolatitkár, a biológus, a biokémikus és a fizioterapeuta voltak.

„A nők és férfiak között megfigyelt, foglalkozás és alkoholfogyasztás kapcsolatát érintő különbségek jelezhetik, hogy a munkakörnyezet, a nem és más bonyolult tényezők hogyan befolyásolják az alkohollal való kapcsolatot”

– mondta a tanulmány egyik szerzője, Andrew Thompson.

Témába vág:

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Csődbe vitte a járvány a leghíresebb Mozart-golyó gyártóját