Brutális számok, de Indiában a légszennyezés is brutális.

India lakosságának csaknem 40 százaléka olyan szintű levegőszennyezettségnek van kitéve, amelyre egyetlen más országban sincs példa a világon – derül ki egy amerikai kutatócsoport szerdán közzétett tanulmányából, amely szerint ha a légszennyezettség mértéke nem változik az érintett területeken, az akár kilenc évvel is megrövidítheti az ott élők várható élettartamát.

Indiában 1998 óta évente nagyjából 15 százalékkal emelkedik a szállópor-szennyezettség, és az ország 1,3 milliárdos lakosságának csaknem egésze olyan területeken él, ahol a levegőszennyezettség jóval az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztonságosnak ítélt határérték felett van.

A Chicagói Egyetem energiapolitikai intézetének (EPIC) jelentése szerint a levegőszennyezettség India északi részén a legsúlyosabb, körülbelül 480 millió embert érintve.

Szmog Új-Delhiben idén februárban

Az észak-indiai Prajágban (korábbi nevén Alláhábád) és Lakhnauban a 2,5 mikronnál kisebb finomszemcsés anyagok (szálló por) éves átlagos légköri koncentrációja 12-szerese a WHO által meghatározott határértéknek.

Ez azt jelenti, hogy

Lakhnau lakói a normálisnál tizenegy évvel korábban meghalhatnak, ha a levegőszennyezettség szintje nem javul.

A jelentés szerint az indiai főváros, Új-Delhi lakóinak élettartama akár tíz évvel is meghosszabbodhat, ha a levegőszennyezettség szintjét a WHO által meghatározott határértékre csökkentik.

A világ legszennyezettebb városa is indiai:

A világ öt legszennyezettebb városa

Peking? Olyannyira nem, hogy a legkárosabb városok ötös toplistáján még csak kínai település sincs.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában