Vannak filmes karakterek, akiket legkönnyebben kedvenc ételükről lehet beazonosítani. Ha csokoládéról van szó, csakis Gombóc Artúr jöhet számításba, a szendvicsek szakértője Joey Tribbiani, és ha valaki megkívánja a hagymát hagymával, minden bizonnyal Kabos Gyula Schneidere lebeg majd a szeme előtt. Zárjuk is le ezt az eszmefuttatást a következő tételmondattal: ha hagymás bab, akkor Bud Spencer.

Filmek

A filmvilágban valamiért felettébb népszerű étel a hagymás bab, minden bizonnyal puritán szépsége miatt, de hiába van tolongás a második a helyen, ahol a western történelem összes cowboya, törvényen kívülije és pionírja tolong, a dobogó legfelső foka mégis a jó öreg Bud Spencert illeti, akit a hagymás bab felekezet nyugodt szívvel szentté avathatna. Míg Terence Hill inkább a fagylalt iránti rajongásáról híres, kiváltképp a pisztáciás ízesítésűért hajlandó bárkit az őrületbe kergetni, addig az olasz Bujtor István mindig kitartott ennél a pofonegyszerű klasszikusnál, talán azért, mert ő is úgy fingatta meg a rosszfiúkat, ahogy őt kedvenc étele.

Persze több mozi is van, amiben nagyobb hangsúlyt kap az eledel, ilyen az És megint dühbe jövünk elején látható bunyójelenet a hangárban, ahol első körben a motorcsónak versenyzőt alakító Hill bosszantja fel a termetes kamionsofőrt. „Mi ez, hagymásbab? - hangzik el a mélyenszántó kérdés, amire máris érkezik a szlogenné nemesedett válasz: „Nem, krumplis hal.”. Ezt követően nem is csoda, hogy a cinikus gengszterfőnök, aki a lehető legrosszabb szókombinációt rakja össze („Én is szeretem a hagymás babot!”) magára vonja a morcos medve haragját, aki pont úgy reagál, mint az állatvilágban csaknem minden egyed, ha idegen közelít zsákmánya felé.

Jelenet

Bár a „Még babot? De hiszen ez már a tizennegyedik tányér bab? - Ezúttal szuki babot, ha lehet.” párbeszéd is remek, a legmeghatóbb jelenet a témában talán az esszenciális Kincs, ami nincsben kapott helyet. Emberünk igazából eladja a lelkét, amikor kedvence helyett a híres Puffin lekvárt reklámozza a tévés stábnak. „A puffin lekvár ad neked erőt és mindent legyőző akaratot” hangzik a szlogen, amit papagájként ismételget a Charlie-t alakító Spencer, maga Sas Tamás sem tudná erőszakosabban lenyomni ezt a product placementet a néző torkán. Amikor a férfi végre kihajózik a nyílt vízre, nagy örömmel vágja bele az óceánba az összes lekvárt, hogy végre kettesben maradhasson igazi kedvencével, a hagymás babbal. „Az én kedvencem ugyanis a bab”, szól a megható coming out, bár ekkor még nem tudja a kapitány, hogy nem a papagáj tünteti el pár perccel később a tekintélyes adag elemózsiát.

Recept

Ha a filmben nincs is olyan jelenet, melyben Bud Stahl Juditot megalázó aprólékossággal demonstrálná, hogyan szereti elkészíteni favoritját, mi adunk néhány tippet a konyhát betámadó filmbuziknak. A hagymásbab azért is jó fogás, mert ahogy neve is jelzi, nem kell hozzá sok minden: hagyma, bab, fűszer, a többi adalék pedig már csak ízlés és húsfüggőség kérdése. Az egyik legegyszerűbb recept így szól: 1 fazék víz megy a tűzre, amiben az előre beáztatott babot megfőzzük, mellé egy evőkanál olivaolajat öntünk. Közben zsíron megpároljuk a nagyobb darabokra vágott hagymát, végül összekeverjük az elemeket. Hopp, már kész is van! Azért ennél jobban is kitehetünk magunkért, például a hagyma mellett kiválóan mutat a szalonna, így zsírra sincs szükség, elég ami kisül belőle. Ha nem szeretnénk órákig nyers babot kavargatni, akkor forduljunk bizalommal a konzerves kiadáshoz, amit azonnal összekeverhetünk a megsütött szalonnával, baconnel, sonkával vagy mindhárommal.

Ha 3-4 személyes porcióban gondolkodunk, akkor kábé 40 deka lilahagymára lesz szükségünk, illetve 3 kíméletlen összezúzásra váró fokhagymagerezdre és 3 konzerv babra (a levével együtt). Ami pedig a fűszereket illeti, a bazsalikom mindenképp szükséges a só, bors mellett, a felmelegedett keverékre csipetnyi lisztet, esetleg pirospaprikát is szórhatunk, továbbá a piros arany sem rontja el az összképet. Randi előtt vagy alatt semmiképp sem ajánljuk ezt a fogást, elrettentésképp: gondolj a Fényes nyergek című kiváló western-paródia azon jelenetére, melyben 20 cowboy egyszerre fingik a bogrács mellett! Magányos estéken, vagy ordenáré haveri összeröffenéseken viszont remek szolgálatot tesz majd ez a menü, amely mellé vörösbor és sör egyaránt csúszik, és ha a táplálkozás után mi is felpofozunk valakit, akkor tényleg tökéletessé tehetjük a Bud Spencer esténket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Török idegsebész a nap csaja

A gasztronómia nagyágyúi mondják el, hogy küzdik le a másnaposságot

Egy lány Dortmundból

További cikkeink a témában
Életmód Otthon Így jutottunk a nyugati minimalizmustól az eklektikus ezredfordulón át az okosotthonokig – 20 éves a MaxCity, Kovács Zsófival beszélgettünk
Hirdetés