Van egy jó hírünk, meg egy rossz. A Doblo Bor & Bár által készített felmérés szerint az idei borok jók lesznek. A rossz hír, hogy nincs még tömegigény a minőségi, magyar borokra, és főleg nincs megfelelő fizetőképes kereslet.

Bár az emberiség döntő többségével együtt mi is jobban szeretünk jó híreket hallani, a teljeskörű tájékoztatás mindenhatóságát szem előtt tartva a negatívumokról is szót ejtünk.

Örülünk!

Csodálatosnak ígérkezik a 2011-es évjárat.
Az átlagosnál több szőlő termett tavaly – derült ki a Doblo Bor & Bár kérdéseire adott válaszokból. A válaszadók 62 százaléka (8 pincészet) értékelte átlagosnak a termés mennyiségét, 31 százalék (4) szerint a szokásosnál több szőlőt szüretelhettek, csak egy borász szőlője adott kevesebb termést az átlagosnál. A minőséget viszont tizenketten (92 százalék) mondták az átlagosnál jobbnak, egy pincészet panaszkodott gyengébb minőségről.

A szabadszavas válaszok túlnyomó többsége is „kimondottan szép”, „csodálatos”, „ígéretes” 2011-es évjáratot említ. Többen kiemelték ugyanakkor, hogy a száraz időjárás nem kedvezett az aszúsodásnak, ezért vagy egyáltalán nem tudtak aszúbort készíteni a tavalyi termésből, vagy csak kevesebbet a szokásosnál, az viszont várhatóan első osztályú lesz. A szüret is meleg, száraz időben zajlott, az egyik borászatnál december 16-án szakították le az utolsó fürtöket.

Divatos lett a bor szeretete – fejlődik a magyar borkultúra
Bár a borpiaci helyzet korántsem ideális, a magyarországi borkultúra minden válaszadó szerint fejlődött az utóbbi években. „A fogyasztók egy része elkezdte keresni az új, nem kommersz termelőket”, „a fiatal generáció egyre inkább érdeklődik a minőségi borok iránt”, „egyre jobban beépül a gasztronómiába”, „sokat és jó irányban fejlődik a borértő fogyasztói réteg” – vélik a borászok, de felhívták a figyelmet a fizetőképes kereslet fontosságára, illetve arra, hogy a borkultúra fejlesztéséért folyamatosan dolgozni kell. Egyikük szerint pedig a divatossá vált „borhoz való értés néha hátráltatja a borkultúra fejlődését”.

Szomorkodunk

Pénztelenség, igénytelenség, túlzott import – a magyar borpiac helyzete
Nehéz a hazai borpiac helyzete. Csupán egy-egy válaszadó (8-8 százalék) lát „lassú fejlődést” illetve „bíztató jeleket” a magyar borpiacon, egy másik szerint „egy szűk, de egyre magasabb borkultúrát művelő és értő közönség aktív érdeklődésével, fogyasztásával lokálpatriótaként támogatja a magyar borászatot”, 69 százalék (9 pincészet) viszont negatív, „nehéz”, „zavaros és értéktelen” jelzőket használt, kiemelték, hogy a tömegfogyasztóknak igénye és pénze sincs a minőségi borra.

Összegzünk

A tanulmányt összegezve elmondhatjuk, hogy idén finom magyar borok lesznek, csak a nagyja a termelők nyakán marad. A jó magyar bort szeretők és azért pénzt is áldozók megpróbálhatják a jó oldaláról nézni a dolgot: több marad nekik.

Ha többet szeretnél tudni a minőség iránt a végletekig elkötelezett Doblo Bor & Bárról, akkor a Playeren még olvashatsz róla!

(Fotó: A Doblo Bor & Bár)

 

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés