A legkönnyebb lagerektől a pálinkaszintű triple IPÁ-kig teszteltük, milyen kisüzemi söröket kínál egy gyerekcipőben nagyon profi versenyfutó magyar sörös webshop.

A Beerside.hu egy nagyon fiatal kisüzemi sörös webshop, de ifjú kora – és még csupán pár száz Facebook-lájkolója – ellenére olyan döbbenetes kínálattal operálnak, ami bármilyen nagyobb webáruház becsületére válna a szakmában. Mivel az egyik legfiatalabb társalapítót és sörmágust már jó ideje személyesen is ismerjük – azért a kisüzemi sörimádat elég apró világ még itthon, fél év alatt kábé minden fontos arccal koccintasz, ha egy kicsit is követed az eseményeket és jó kocsmában vagy jókor – ezért megkértük Botit, hogy küldjön a szerkesztőségünknek egy apró szortimentet a Biatorbágyról működtetett webshop legjavából. Ő pedig küldött, és hát mit volt mit tenni, nekiálltunk dolgozni. Azaz felhajtani 12 jobbnál jobb sört.

A három macska csak dekoráció, őket nem hajtottuk fel

Pőhjala – Az észt IPA, IIPA és IIIPA, amit bűn kihagyni

Ha megfordultál már párszor a Hops Beer Barban, amit erős személyes elfogultsággal Budapest legjobb kisüzemi söröket csapra verő és legvagányabb tulajokkal operáló kocsmájának tartunk, akkor tuti, hogy láttad a kínálatban az elsőre megjegyezhetetlen nevű észt sörgyárat. A kisüzemi Pőhjalától négy sört rakott a Mikuláscsomagba a Beerside, mi pedig az alaposság kedvéért mindegyiket a szánkhoz emeltük.

Uus Maailm 4,7% Session IPA

Mosaic és Galaxy komlókkal főzik ezt a zabpehellyel készülő IPÁ-t, melynek csodálatosan B-kategóriás, cápás címkéje azonnal felismerhető. Laza, könnyen csúszó, finoman karcos IPA, tipikusan hozza azokat a jegyeket, amiktől annyira szerethető ez a műfaj. Hidegen, nagy mennyiségben, jóféle rockkal ajánljuk.

Virmalised 6,5% IPA

Ez a citrusos, amerikai komlókkal főzött Pőhjala IPA volt az észtek közül biztosan a kedvencünk. Kicsit a Brewdog Assasinjára emlékeztet, olyan rozsosra vett, igazi IPA: nem túloz az íze, de nem is gyenge, hanem pontosan az a sör, ami az IPÁ-ról elsőre beugrik, a lehető legjobb értelemben.

Pőhja Konn 8,8% Double IPA

Intenzív, friss komlókkal főzött, citrusos, gyógynövényes, enyhén édes és karamelles ízjegyek remekbeszabott elegye. Erős, nagyon karakteres ital, __szott erős komlólecsengéssel. A név nem véletlen: a dupla IPA, azaz IIPA tényleg olyan, mintha egy sima IPA kétszerese lenne, nagyjából mindenben. Tipikusan az a darab, amivel vigyázni kell nyáron nap közben, mert a második észrevétlenül fog fejbevágni.

Kolmekordne 13% Triple IPA

El Dorado, Mosaic, Citra és X-431 komlófajtákkal bombázták tele ezt az elképesztően édes-mézes triplát. Mikor kinyitottuk, először hátrahőköltünk, mennyire pálinkás volt az illata: ultraerős, gyümölcsös, édes, alkoholos, és mindezzel együtt nagyon finom. Második kortyra mellesleg már enyhült a dolog, de a 13% az 13% és a Triple IPA is maradt IIIPA végig – ezt aztán nem döntöd be négy kortyban, hanem lassan eliszogatod és mondjuk eszel utána valamit, ha még sokáig folytatnád a kóstolást.

To Øl – A dán mikrofőzde, akik nem tudnak hibázni

Ez alkalommal két sört kóstoltunk a To Øl-től, akiket már jó ideje a májunkba szívünkbe zártunk sörügyileg, ugyanis még nem igazán ittunk tőlük olyan sört, amiben csalódtunk volna.

DIPA Underground 8,5% Imperial IPA

Lágy, testes és iszonyú komlós ez a Centennial és Mosaic komlókkal készített sörkülönlegesség. Az a fajta nagyon sűrű és nem pezsgő sör, amit bármilyen sördilettáns ki tud önteni úgy, hogy nem lesz a háromnegyed pohár hab – viszont nem a közízlést célozták be a gyártók, inkább a komlórajongók felé kacsintanak. Mi pedig visszakacsintunk, mert uh, de finom.

Eurodancer 6,5% Pale Ale

Na ilyen egy jól elkészített Pale Ale: friss, ízes, magas komlótartalmú, olyan, amit észre sem veszed, de már a másodikat nyitod. Egyszerű, de nagyszerű sör, amit nem szabad túldicsérni.

Mikkeller Help 4,6% Pale Ale

A szintén dán mikrofőzdések is évek óta a legelitebb kisüzemi sörradaron villognak, ugyanis páratlanul jó IPÁ-kkal gazdagítják a magyar kocsmák egy szűkebb rétegét. Így nagyon pozitívan pattintottuk fel a Help-et, azonban a kóstolás alatt eddig először egy kicsit csalódnunk kellett. Habár a sör célja jó – jótékonysági sör, melynek megvásárlásával a libanoni szír menekülteket támogatod – az íze már nem ennyire magasztos. Gyenge sör, kevés, vékony ízzel – körülbelül olyan, mintha ő lenne a jó sörök radlere. De biztos vannak ennek a műfajnak is rajongói, úgyhogy nem vennénk el senki kedvét a dologtól, de mi nem fogjuk ezt kérni, ha Mikkellert iszunk, mert eddig minden sörük jobban ízlett ennél.

Bell's Oberon Ale 5,8% Wheat Ale

A Bell's speciális, Signature házi élesztőjével készül, amitől összeolvadnak a lágy gyümölcsaromák a komlóízekkel. A végeredmény egy roppant fűszeres sör, pont jó erősséggel – még nem nagyon hallottunk erről a főzdéről, de ezek után keresni fogjuk a kocsmahűtőkben.

Toppling Goliath Dorothy's 5,5% California Common

Könnyen iható, lágy lager, amit a főzőmester nagymamájáról kereszteltek Dorothyra. A magam részről nem vagyok nagy lagerrajongó, de ennél a sörnél azt éreztem, ha mindenhol így definiálnák a lagert, bizony adnék neki még jó pár esélyt. Sűrűbb és karakteresebb, mint amire egy lagernél alapból asszociálnánk, a vízízt még hírből sem ismeri és rém kellemes fogyasztani. Nagy pluszpont az eddig üres lagertáblán.

De Molen Mooi & Meedogenloos 10,2% Belgian Strong Ale

81-es IBU-val, cseh Saaz és Premiant komlókkal főzik. A maga műfajában remek ital, de nagyon-nagyon tipikusan ez az a finish him sör, ami egy kör után képes kivégezni. Kemény, de valahogy a maga 10,2%-ával ezerszer erősebbnek érződik, mint a 13%-os Pőhjala – ultra kávés és csokis jegyek dinamitja, vörös habbal, minden korty egy komplett alkohol-édességhegy behabzsolásának felel meg. Ha ezután iszol mégegyet, te vagy a hősünk.

Tempest Drop Kick Me Jesus 5,2% Sour Pale Ale

Ha a koktélokban a fanyarabb, gintonik irányt szereted, akkor ez kábé ugyanazt hozza sörben, csak sokkal mókásabb névvel és komlóval. Az angol kisüzemi gyárosok Amarillo komlóval agyon hidegkomlózott söre egyszerr fanyar és gyümölcsös ízjegyekben bővelkedik. Napozós, nyugágyas sör, de savanyúsága miatt nem biztos, hogy sokat betolsz belőle

Tempest Marmalade On Rye 9% IIPA

Állítólag ez a Tempest főzőbrigád kedvenc söre és tényleg egy roppant markáns Imperial IPÁT-t sikerült gyártani a boszorkánykonyhában. A markáns, jellegzetesen rozsos jegyek keverednek a citrusos és fűszeres ízekkel, amikről az egész valami nagyon masszív, lekváros dupla IPA lesz. Jó, erős, ízes, karakteres – nem az a sör, amit egykönnyen elfelejtesz.

Nagyon nem csalódtunk a kisüzemi sörös webshop-tesztben, úgyhogy könnyen lehet, hogy kattintgatunk párat gyorsan a Beerside-on, mert üresen szomorkodik a hűtő italtartója.

Mivel nagyon profi (és iszonyú finom) dolgot csinálnak, ezért érdemes őket Facebookon is bekövetni, a webshopjukból pedig itt tudsz kedvedre böngészni főzdék és sörtípusok között. Mi csak ajánlani tudjuk minden sörnördönek és a kisüzemi jóságokkal csak most ismerkedőknek is – berendeltek egy rekesszel, bedobáljátok a hűtőtáskába és már mehet is a vízparti nyári jóság a sarki vegyes negyven éve változatlanul gyér sörkínálata helyett ezúttal a legjobb sörökkel!

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában