Mutatunk három drágának tűnő, de elérhető árú karórát a nyárra. Te melyiket választanád?

A nagyon hosszú 2020-as év és a nem kevésbé keserves 2021-es első negyedév után úgy tűnik, hogy nyáron végre kicsit kikapcsolódhatunk. Nyáron az emberek mindennapjai a téli hónapokhoz képest eléggé megváltoznak: sokkal többet vagyunk a szabadban, gyakran érintkezünk vízzel és nem utolsósorban sokkal szívesebben öltözünk lazábban, színesebben.

Itt az idő tehát, hogy elővegyük a nyári órákat, jöhetnek csillogó fémek, a sportos gumik és a rikító NATO-szíjak!

Ja, hogy nincs külön nyári órád? Akkor ezen rögtön megpróbálunk segíteni!

A következő listát úgy állítottuk össze, hogy a lehető legjobb ár-érték arányt kapjuk: a legdrágább óra ára sem kúszik sokkal 100 ezer forint fölé, az olcsóbb verziókat pedig megkaphatjuk akár 30-40 ezer forintért is.

A nyári órák legfontosabb követelményei:

  • legalább 100 méteres vízállóság
  • fém, gumi, NATO-szíj vagy gyors cserélési lehetőség
  • akrilnál keményebb óra üveg

Seiko „5KX Hulk” (SRPD63K1)

A Seiko SKX-eket helyettesítő Seiko 5-ösöket nem kedvelik túlzottan a hardcore Seiko-fanok, mivel a klasszikus búvárt helyettesítő új termékvonalat megfosztották a 200 méteres vízállóságtól és a koronazártól. Sokaknak nem tetszett ez a váltás, csakhogy aztán megjelentek az új 5KX névre keresztelt órák, amik közül egyes darabok elég jóra sikerültek. Az új termékvonal legnépszerűbb darabja az arany szegélyes mutatóval és beosztással operáló zöld verzió lett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tony (@seiko_snx997) által megosztott bejegyzés

Az SRPD63K1-nek, amit nevezzünk ezentúl diétás Hulknak, olyan számlapja van, ami simán megállná a helyét egy kétszer drágább órán is, ráadásul egy koronáról is húzható, másodperc stoppos 4R36 automata szerkezet ketyeg benne. Ez egy megbízható, középkategóriás werk, ami ár-érték arányban alighanem verhetetlenné teszi a Seikót ezen a listán. A 100 méterre redukált vízállóság tökéletesen elég a mindennapokban, sőt bátran úszhatunk is az órával. Nagy gyártó, automata szerkezet, vagány megjelenés, hardlex kristály, nehéz lesz ezt megverni.

Méret: 42 mm

Listaár: 99 ezer forint.

Szerkezet: Seiko 4R36 automata szerkezet, 41 óra járástartalék

Tipp: Nem biztos, hogy pont ezzel a modellel, de nagyon hasonlóakkal tele vannak az internetes piacterek. Egy kis keresgélés után akár 10-20 ezer forinttal olcsóbban is meg lehet szerezni őket.

Tissot Gentleman (T127.410.11.041.00)

Ez a Tissot annak ellenére tudott felkerülni a listánkra, hogy a márka órái rendszerint a 100 ezer forint fölötti kategóriában játszanak. Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy egy kis kompromisszum árán hozzá lehet jutni egy elegánsan sportos, úszást és mindenféle gyűrődést bíró Tissot-hoz?

A Tissot Gentleman Powermatic 80 automata szerkezetes óra kistestvéréről, a Tissot Gentleman Quartzról beszélünk. A kompromisszum pedig nem más, mint az elemes szerkezet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Simon Lachenal (@simonlachenal) által megosztott bejegyzés

Sokan nem szeretik a kvarcórákat, pedig az a helyzet, hogy sokszor remek, mutatós darabokat lehet kifogni, ha nem vagyunk elitisták és hajlandóak vagyunk felvenni egy elemes órát. A két óra külseje között egyébként kevés az eltérés, az igazán nagy differencia az szerkezetben és nem utolsósorban az árazásban van.

Kép: Great Wristwatches.

Az automata verzió 250 ezer és 300 ezer forint között mozog, a kvarc ezzel szemben csak 100 és 150 ezer körül. A Tissot Gentleman 100 méterig vízálló, zafír, tehát a legerősebb kristállyal rendelkezik és remekül variálható mindenféle szíjjal.

Méret: 40 mm

Szerkezet: 3 köves Svájci Kvarc szerkezet (ETA F06.115 Heavydrive)

Listaár: 150 ezer forint fémmel, 140 ezer forint bőrrel.

Tipp: Ha hajlandóak vagyunk keresgélni a Chrono24-en vagy várni egy akcióra, akkor tényleg csak kicsivel kell 100 ezer forintnál többet költenünk rá.

Timex Navi XL Burgundi

A Timex az elmúlt években nagyon ráérzett, hogy mit akarnak az órások: klasszikus kinézetű, elérhető árú, jó minőségű órákat. A márka amióta kiadta a Timex Q reissue-t elkezdett ráfeküdni erre a vonalra. Ennek az új iránynak az egyik legsikeresebb képviselője a Navi vonal lett, amiből a kvarc verziók mellett kiadtak automata darabokat is.

A legmagávalragadóbb a burgundi lünettás Navi XL lett, ami konkrétan úgy néz ki, mint egy 1,1 millió forintos Tudor Black Bay Burgundy.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A N A L O G U E J A M (@analoguejam) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

kujira_k (@kujira_n23) által megosztott bejegyzés

A Timex Navi XL-t egy japán Miyota szerkezet hajtja, ami tisztességes 40 órás járástartalékkal rendelkezik, az üvege ásvány, ami bár kicsit gyengébb, mint a Seiko által használt Hardlex, de az akrilnál így is sokkal keményebb és ellenállóbb. Az óra eredetileg bőr szíjon érkezik, ami nyáron nem a legszerencsésebb választás, de szerencsére remekül mutat rajta a gumi és a fém is. A Timex burgundi megrendelhető a cég európai shopjából, 94 ezer forintnak megfelelő euróért. A 100 méteres vízállóság tökéletes úszkálásra, a lünetta viszont ne tévesszen meg minket, hiába tűnik masszívnak, két irányba forgatható, így búvárkodásra nem alkalmas.

Méret: 41 mm

Szerkezet: Nem hackelhető (nem másodperc stoppos) japán Miyota szerkezet 40 órás járástartalékkal

Listaár: 259 euró (nagyjából 94 ezer forint)

Tipp: Érdemes a Timex shopjából megvenni, mivel itthon limitáltan érhető el. A többi kvarc szerkezetes Navira is érdemes egy pillantást vetni, mivel azok a fenti ár töredékéért érhetők el, viszont hasonlóan jól néznek ki, ráadásul a gyűrődést is legalább annyira bírják, mint az automata verziók.

Írjátok meg nekünk kommentben, hogy a fenti órák közül melyik tetszik nektek a legjobban, illetve azt, hogy ti mit fogtok viselni nyáron!

Ha már órázás:

Az órások akármennyire szeretik a Rolexet, a Rolex soha nem fogja viszontszeretni őket

Hónapok óta promózták az új Explorer II-t, végül ezt sikerült kiadni. Meddig feszülhet még a Rolex-buborék?

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában