Nem is olyan régen nyitott egy kis street food hely, ami több szempontból is formabontó. Egyrészt kolbászt mert ragadni, és több ponton újra is értelmezte ezt a magyar klasszikust, másrészt pedig meg merte kockáztatni a város első konkrétan obszcén, ámde mégis frappáns elnevezését. Hölgyeim és uraim, ez itt a Faszaládé.

A helyszínen Sajben Csaba kalauzolt körbe minket, aki a Benkő Zoltán nevéhez köthető szomszédos Innioban dolgozott, majd Kurucz Attila társával kigondolták a kortárs kolbászozó koncepcióját, majd meg is valósították azt. A Faszaládé beltere nem nagy, kétoldalán kaptak helyet az asztalok, viszont székeket ne is keressünk, a klasszikus talponálló feeling vár itt mindenkire. Az ajtóval szemben pedig a látványpultban sülnek a kolbászok, egészen konkrétan nyílt lángon, faszénen (újabb poénra lenne lehetőség, de nem élek vele).

A srácoknak nem kisebb céljuk van az étteremmel, mint egy kolbászforradalom kirobbantása, és ha őszinték akarunk lenni, minden esélyük meg is van rá. Ha megnézzük a kolbászt, mint műfajt, akkor arra jutunk, hogy mindenki tud viszonyulni hozzá, legyen tíz, vagy százéves. A jó öreg kolbászt már nagyapáink is ették a hentesnél, csak sajnos az elmúlt ötven évben fűrészporízű, ínas, és porcos lett nagyon sok esetben, ami viszont az önfeledt falatozás élményét finoman szólva is hazavágja. Nos, ezen akar változtatni a 'ládé.

Az ötletgazdák fejében első körben a klasszikus kolbász derengett fel, majd gyorsan el is vetették a fokhagymás büfi kísérte képet. Ez az érzés amúgy akkor kerül elő, amikor nincs csírátlanítva a fokhagyma. Itt ezt a hibát nem követik el, és ráadásul egy kicsit könnyítettek is a matérián, így készülhettek el a Budapesti Csemege és Csípős (790 Ft) fantázianevű kolbik, többek között római köménnyel, és az utóbbi csilivel fűszerezve. Mindegyik tányéron helyet kap 12 deka hús, pár karika ciabatta, és valami extra, ami jelen esetben jó kis házi mustár.

Továbbmenve az étlapon rögtön egy igazi különlegességbe botlunk Citromdisznó (890 Ft) néven, melyben citrom, koriander, édesköménymag, és harissa gondoskodnak az ízekről, a mártogatós hozzá pedig egy valódi umami-bomba: szardellás majonéz. Ez instant kedvencünkké vált, valamint tökéletesen tettenérhető benne a hely törekvése is arra, hogy egy jellegzetes fűszer kísérje végig az egyes fogásokat. Nem szabad azon sem meglepődni, ha esetleg a későbbiekben egyik másik tétel lecserélődik, ugyanis ez is a koncepció része: az étlapon folyamatos a kísérletezés, és ha le is kerül valami, biztosak lehetünk benne, hogy egy ugyanolyan, ha nem jobb foglalja majd el a helyét.

Marha meg bárány (1190 Ft) - ez a következő tányér főszereplője, melyben a főbb ízjegyekért a narancshéj és a vadánizs a felelősek, mellé pedig francia céklát, és egy remek mézes dresszinget kaptunk. A kolbászokat amúgy két napig készítik elő, elképesztő gondossággal ínazzák a húst, majd ezek után szikkasztás, pihi, jeges víz, és a fűszerek következnek, és alsó hangon is 10 perces összegyúrás. Ezután jöhet a szuvid technológia, ami nem más, mint egy fix hőmérsékletű vízfürdőbe való helyezés, vákuumfóliában. Így lesz a kolbász belseje mennyeien puha, majd a faszenen jöhet a finalizálás. A nyesedék sem megy kárba, jus, azaz pecsenyelé készül belőle.

Utolsó előtti kolbászunkkal végképp haladunk a dekadencia felé, ez a Kacsamájas csirke (1390 Ft), melynek már a neve is sokat ígér. Ebben a timutbors az a fűszer, mely meghatároz mindent, a máj kis darabkák formájában helyezkedik el a kolbászban, és mint a többi, ez is elképesztően homogén, a külseje ropog, a belseje pedig krémes. Legvégül pedig jöhet a desszert, ami nem más, mint a Véreshurka, de nem ám úgy, ahogyan azt megszoktuk: az ízek alapján akár karácsony is lehetne, ugyanis a fűszerezés masszívan erre hajaz, rajta pirított fenyőmag, mellé pedig almakompót jár. Ha valamit, akkor ezt mindenkinek meg kell kóstolnia, egy egészen más dimenzióba helyezi a klasszikus, és ehhez képest a fasorban sem levő véres hurka fogalmát. Zseniális.

Van egy piac Barcelonában, a Boqueria, ahová mindenki betér, az öltönyöstől kezdve a kétkezi munkásig, mégpedig azért, hogy egyenek egy jót. A Faszaládé is ezt az életérzést szeretné meghonosítani az üzletében, és ottjártunkkor azt kellett megállapítanunk, hogy ebbéli törekvéseik egészen jól haladnak. A cél, hogy egyrészt az emberek megtanulják, hogy ez is olyan, mint a burger, miszerint nincs kész két perc alatt, és egy kicsit várni kell rá, másrészt pedig, hogy buli előtt is simán lehet ilyeneket tolni, van mellé pálesz, sör, és mennyivel menőbb, mint egy gyrostál. Egy szó, mint száz, nevessétek ki azon haverotokat, aki az üzlet nevén problémázik, és irány a Faszaládé!

Most te is nyerhetsz 1-1 2500 forintos utalványt, a Faszaládéba, ha helyesen válaszolod meg az alábbi kérdést:

Mi az ikonikus étele a Faszaládénak:

A) Kolbász
B) Szafaládé
C) Lángos

A helyes megfejtést küldd el a [email protected] e-mail címre, a tárgyrovatba írd azt, hogy Faszaládé! A határidő április 30-a. A győzteseket e-mailben értesítjük! Sok szerencsét!

(Fotó: Tóth István)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában