Időt, energiát és vizet takaríthatunk meg az év legjobb konyhai praktikáival. Mostantól így csinálod.

Brutális hatékonysággal a fokhagyma ellen

Két fémedény, két erős kar, és máris húsz másodperc alatt elbánhatunk tetszőleges mennyiségű fokhagymával, ami nem utolsó dolog, tekintve, hogy a fokhagymagerezdek megtisztítása a hagyományos, kézzel végzett módszerrel elég pepecselős meló. De mindez már múlt idő!

Salátabontás gyorsan

A szemléltető videóban egy jégsaláta szerepel, de ezzel a módszerrel egy fejessalátát is könnyedén elintézhetünk. A csuta, vagyis a saláta közepe sokaknak ínyencfalat, mások nem szeretik, mert kemény és kesernyés ízű. Megszabadulni tőle nem nehéz mutatvány, de kissé időigényes, könnyen rövidíthetjük azonban a műveletek hosszát, ha egész egyszerűen, jó erősen a munkalaphoz csapjuk a csutás résszel lefelé. Az ütközés hatására a csuta leszakad, és máris hozzáfértünk a hasznos, zöld részekhez. Pofonegyszerű, nem?

Tésztafőzés 2.0

A mellékelt videóban megnézhetjük, hol szúrtuk el eddig. A helyzet ugyanis az, hogy tökéletesen felesleges egy lábasnyi vizet felforralni, amikor sokkal kevesebb folyadékban is ki lehet főzni a tésztánkat. Szakemberünk egy serpenyőben helyezi a tésztát, majd annyi hideg vizet önt rá, amennyi ellepi. Mindig éppen annyi folyadékkal dolgozik, ami ellepi a tésztát, és csak akkor pótolja a vizet, ha a végtermék még nem főtt megfelelő állagúra. A visszamaradó víz jó alap lehet mártások készítéséhez.

Hagymát könnyek nélkül?

Újabb hatékony és zseniális módszer, ami megkönnyíti az életedet! Sírni csak a győzteseknek szabad, és azoknak, akik hagymát pucolnak, de ha alkalmazod a képen látható trükköket, nincsenek többé könnyek!

Ahogy a laza séf is elmondja, ha betesszük a hűtőbe, illetve jeges vagy éppen forró vízbe a hagymát (harminc másodperc elég), az megváltoztatja a zöldség textúráját, és így minden bizonnyal az ízét is. Egy éles kés és egy jól szellőztetett konyha is segíthet abban, hogy ne ríkasson meg bennünket a vöröshagyma. Mindenesetre érdemes kipróbálni ezeket a módszereket, ahogyan a szimplán zseniális kenyeres trükköt is.

Megfújni a főtt tojást

Főtt tojást pucolni babra munka, sokáig tart, szóval ez a praktika nagy ajándék. Hozzá kell tennünk, hogy ez a művelet csak keményre főtt tojással működik, egyébként a tojás szétszakad, és folyós sárgájával borítjuk be a konyhát. Egyértelmű, hogy mire eljutunk a bejátszásban látható szintre, sokat kell gyakorolnunk.

Pucolj krumplit puszta kézzel!

Újabb hatékony és zseniális módszer, ami megkönnyíti az életedet! Egy kanállal rakjuk ki a forró krumplit a lábosból, és tegyük bele egy jeges vízzel teli edénybe. Hűtsük öt másodpercig, majd tegyük egy tányérra. Húzzuk meg a krumpli héját a két végén, és kész! Nem kell várni, és a türelmetleneknek nem kell a forró krumplival bénázni.

És végül minden idők tojástrükkje

Az olvasóink által legérdekesebbnek tartott trükkhöz egy félliteres pillepalack és két tányér szükséges. Ha a szokványos módon szeretnénk elválasztani a tojás sárgáját a fehérjétől, akkor ennyi tálat biztosan összekoszolunk, így viszont legalább a kezünket megkíméljük, plusz garantálható a tökéletes végeredmény. És persze mutatványnak sem utolsó!

Tovább a:
Többi vagány konyhai mutatványért a Hatékonyha-sorozatba
Legfrissebb Player-cikkekhez
Rovat többi cikkéhez

 (forrás: jifenzhong.com, chow.com, waitless.org)

 

És ezt olvastad már?
Kerekesszékesek szállítására alkalmas riksák beszerzését is támogatják Bécsben