Szerintünk a palacsintát nem lehet megunni, és ha a palacsinta világnapján kipróbálnál valami újat, akkor mutatunk egy pár ötletet, amivel feldobhatod az egyik kedvenc ételed.
Egyáltalán van olyan, aki nem szereti a palacsintát? Ma van a világnapja, és azt már elmondtuk, hogyan ne rontsd el a palacsintasütést, most pedig ideje rátérni arra, hogy mivel töltsd meg a frissen sült palacsintát. A Playernél kivétel nélkül mindenki imádja. Gergő gyerekkorát juttatja eszébe, amikor a kristálycukorral kevert kakaó ropog a foga alatt, Tamás pedig azt kedveli, amikor a kakaó már annyira megolvadt, hogy szinte átüt a palacsintán. Fefe kedvence két klasszikust kombinál, amikor a lekvárral megkent palacsintát még kakaóval is megszórja. De mivel töltsünk még? Beleástuk magunkat a palacsinták csodálatos világába, és mutatjuk egy pár kedvencünket.
Túró Rudi
Tamás szerint a túrós palacsinta csakis mazsolával az igazi, és ezzel aligha tudnánk vitatkozni, arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy keverjünk-e nyers tojássárgáját a túróhoz, mert van, akit a világból ki lehet kergetni vele.
Mindenesetre, ha feldobnád a klasszikus receptet, akkor a túróhoz adj egy deci tejszínt, egy kis porcukrot, egy citrom reszelt héját és apróra tört étcsokit – máris kész a Túró Rudi palacsinta. A profik olvasztott csokiban is meghempergethetik a feltekert palacsintákat.
Gundel, almával
A Túró Rudi mellett a Gundel-palacsinta is igazi hungarikum, Gundel Károly a darált dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült étcsokoládé öntettel tálalta.
Az eredeti recept titkát ugyan a Gundel étterem őrzi, de sokunk kedvencébe még mindig lehet vinni egy kis csavart, Fördős Zé például almás palacsintát sütött hozzá. Ráadásul a Gundel az, amit még tálalni is menő, hiszen a negyedbe hajtott, csokival leöntött rumos palacsintákat lazán meg is gyújthatod.
Sós karamellával
Az alma tölteléknek is kiváló, ehhez egy citrom héjával és levével, cukorral és gyömbérrel főzd puhára a kockára vágott almát, és hogy még érdekesebb legyen az íze, sóskaramella-öntettel locsold meg a feltekert palacsintákat.
Más tészták
A vastag tésztás amerikai palacsinta nálunk is egyre népszerűbb, és a receptje csak egy kicsit tér el a szódavízzel bekevert palacsintánktól. A tejjel és vajjal készülő, igencsak laktató amerikai változatot pedig feldobhatod egy kis alkohollal, ha Baileyst is teszel a tésztájába.
Ha olyan különleges palacsintát keresel, amit más nem ismer, akkor próbáld ki a pannukakkut, a skandináv palacsintát: a tejjel készült tésztát óvatosan öntsd egy tepsibe, amiben előtte vajat olvasztottál, és kétszáz fokon süsd fél óráig. Azt mondják, lekvárral a legjobb.
Nagyon hasonló a dutch baby, egy divatos palacsintaféleség. Szintén tejjel készül a tésztája, majd egy alaposan felforrósított serpenyőbe dobj vajat, és öntsd rá a keveréket. A széle magasabb lesz, így nagyszerű arra, hogy egy izgalmas gyümölcsös szósszal töltsd fel a közepét.
A palacsintatészta lehet levesbetét, eheted sósan spenóttal és sajttal, keverhetsz a tésztájába cukkinit, de sonkával töltve ki is ránthatod, sonkával és tükörtojással lehet reggeli, lazaccal előétel, tejszínes gombás szósszal főétel, és ott van még a hortobágyi palacsinta is, a paprikás, darált húsos szósszal.
Az édes változatot egymásra rétegezve készülhet torta, a feltekert palacsintákat bécsi módra tepsiben is megsütheted, és egészen biztos, hogy kihagytunk valamit, mert a palacsintával új szintre emelheted a kreativitásod. Neked melyik a kedvenc palacsintád?
(Képek: Getty Images, Unsplash, Gundel)
Ez is érdekelhet: