A Krokodil előbb a teniszsport, aztán a divat világát forgatta fel. Utánajártunk a pólóing legendájának.

René Lacoste és a pólóing

Jean René Lacoste sikertörténete 1927-ben kezdődött, amikor három társával együtt elorozta a Davis Kupát az amerikaiak elől. A négy muskétás menete ezt követően 1932-ig tartott, a sikerek árnyékában René azonban híján volt valaminek, ami társainak akkorra már megadatott – ez nem volt más, mint egy állandó becenév. Kérdéses, hogy a derék franciát ez mennyire érintette mélyen, a sors azonban kegyes volt hozzá. Egy meccs előtt fogadást kötött kapitányával, a tét egy krokodilbőr táska volt. Természetesen René nyert, a bőrtáskán túl pedig bezsebelhette az amerikai közönség által ráragasztott tekintélyparancsoló becenevet, ő lett a Krokodil!

Monsieur Lacoste nem csak sportteljesítményei révén érdemelte ki, hogy a legnagyobbak között említsük, szellemi tőkéjét is mindig kiválóan hasznosította.  A krokodilemblémás pólók története egy ügyes kezű jó barát közbenjárásával kezdődött: Robert George meglepte Renét egy krokodillal, melyet ő rögtön felhímeztetett zakójára, amit a sportesemények rendezvényein viselt.

Lacoste a pályán sem szívlelte az egyenöltözéket, a tradicionális, mindamellett rém kényelmetlen teniszpóló helyett laza szövésű pamutból tervezett magának egy új modellt. A petit piqué nevű anyagnak köszönhetően az ing rendkívül jól szellőzött, és szivacsként nyelte el az izzadságot, a bordázott gallér valamint a rövid ujj pedig rövidesen André Gillier textiliparos figyelmét is felkeltette: Lacoste és Gillier így hamarosan megalapították a La Chemise Lacoste-ot.

Mitől ilyen sikeres?

Pólóingek a Gap kínálatából

A ruhadarab szépsége mindenekelőtt abból ered, hogy a feladatot, amire eredetileg termett, a kor előrehaladtával sem veszítette el. A mai pólók természetesen stílusukban túlmutatnak elődjeiken, ezzel eleget téve korunk eltérő igényeinek, ugyanakkor mégis szerves részei lehetnek minden férfi életének és gardróbjának egyaránt.

Az eredeti pólóingek jellemző részei a szűkített végű rövid ujjak, a galléros, háromgombnyi kivágású nyak, és néhány darabnál a kényelmet szolgáló hosszabb hátsó rész, amelynek előnye, hogy lehajlásnál sem tűrődik ki a nadrágból. A férfialakra előnyös hatással van, mert kiemeli a vállakat és a mell- illetve hátizmokat.

Egy pólóingben úgy lehetünk stílusosak, hogy közben nem kell áldozatot hoznunk a kényelem oltárán. Minden bizonnyal éppen sokoldalúsága teszi ezt a férfi öltözködésének egyik alapelemévé. A pólóingek amolyan üdvözítő arany középutat jelentenek a felsőruházatok világában, kevésbé formálisak, mint az ingek, ugyanakkor elegánsabbak, mint a mintás pólók, ezzel a lehetővé téve azt, hogy az egyik legsokoldalúbb ruhadarabok egyikeként tartsuk őket számon.

Pólóing az irodába

Pólóingek az ASOS kínálatából

A három gomb és a rövid ujj is működhet az irodában

A munkakörnyezetünkben két dolgot nem üzenhet a megjelenésünk: a túl sok erőfeszítést, és a túl keveset. A pólóinggel egyik végletet sem fogod még csak meg sem közelíteni. Ha az irodád elvárásainak ezzel eleget teszel, nyugodtan viselj egy világos színű pólóinget a sportzakód alá! Fontos, hogy ilyenkor tartózkodj az élénk színektől, ellenben bármelyik férfias logót viselheted a mellkasodon. Bár reméljük szükségtelen leírnunk, mint tudjuk, az ördög nem alszik, a pólóinged gallérját semmilyen körülmények között sem szabad felhajtanod. Soha nem volt menő, és soha nem is lesz az.

Mind közül a legjobbak

A pólóingek hosszú utat tettek meg, míg a férfi ruhatárának szükséges és nélkülözhetetlen darabjává váltak. A fejlődésből számos divatmárka próbálta kivenni a részét, közülük néhány különös figyelmet érdemel.

A túlméretezett pólók és egyben a divat sötét középkorának végét jelentette, amikor Ralph Lauren megalkotta az első és egyedi, testhezálló, kellően szűk pólóingjét, amely zseniális szabásának köszönhetően – leginkább a hétköznapokban – sok esetben szükségtelenné tette a tradicionális ingek viselését. Ralph Lauren minden esetben biztosra megy, az összehasonlíthatatlan fazonon túl pedig a végletekig törekszik az egyediségre.

Ennek legjobb példája, hogy a pólóing mellkas-részén a klasszikus lovas emblémán túl lehet akár a divatház monogramja is, amely négy különböző betűtípusban és kilenc eltérő hímzéssel elérhető. Ha valaha viseltél Ralph Lauren pólót, tudod, hogy a minőség lényege az anyag: az egyedi és gyenge szövésű pamut kellemes súlyú, nagyban hozzájárul a ruhadarab tartósságához.

A teniszpályáktól az utcákig a Fred Perry olyan globális divatbrand, amely sokszor túlszárnyalja a stílus határait, kifinomult egyszerűségével pedig folyamatosan gazdagítja a divat örökségét. A több mint száz évre visszatekintő márkát Frederick John Perry, a történelem egyik legnagyobb teniszbajnoka alapította. Zsenialitásának köszönhetően a prémiumminőségű ruhák számtalan szubkultúra legkedveltebb ruhadarabjává tette a pólóinget.

A Fred Perry olajáglogója a győzelem ősi szimbóluma, míg maga a márka tagadhatatlanul is státuszszimbólummá vált. Köszönhető mindez a pólóing stílusában rejlő három egyszerű vonásnak, mely a hitelesség, az örökség és az integritás. 1952-ben a pamut piképólóknak és Perrynek hála egy új stílus indult útjára, mely bebizonyította, hogy a teniszpálya és a kifutók között mégis létezik közös nevező.

Az Abercrombie & Fitch pólóingjei finom pamutanyaguk és hibátlan szabásuk miatt válhatnak kedvenc viseleteddé még a hétvégéken is. Ez talán meglepően hangzik, de amerikai brand révén nem szabad az állításon meglepődnünk, hiszen a tengerentúli divatházak előszeretettel egyesítik a hagyományt, a kényelmet és a hangulatot produktumaikban. Az Abercombie & Fitch kiváló érzékkel nyúl az arányokhoz, mintákhoz és szabásokhoz, ezzel mintegy megtestesítve a hamisítatlan amerikai esztétikát.

A webshopokon kívül is kaphatóak nálunk a felsőkategóriás pólóingek, mindössze a Mammut I-ig kell menni értük.

Sorozatunkban utánanézünk egyes ruhadarabok történetének. Ha érdekel minden a bakancsokról vagy épp a zakókról, akkor erre tovább!

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában