Tízmilliónál kevesebb pénzért akarsz kétszobás lakást venni? Akkor Budapesten a panellakások és a belvárosi polgári lakások közül választhatsz.

Akadnak olyanok, akik eleve elutasítják a panellakásokat: panelba soha! De ugyanígy vannak, akik legalább ennyire gyűlölik azokat az egykori bérházakban lévő lakásokat, ahol az ablakok a gangra néznek, a fürdőszoba pedig egy galambszaros lichthófra. Nem mondjuk, hogy nincs igazuk, de akik tízmillió forint alatti összegért akarnak lakást venni, jobban teszik, ha kissé mérséklik az igényeiket.

A panellakások előnyei és hátrányai

A kínálat legnagyobb része a paneleknél a tízmillió forint alatti kategóriába kerül, csak néhány lakótelep, illetve egyes házak egyes lakásai emelkednek e fölé. A választék nagy, a döntés mégsem különösebben nehéz, mert meglepetések nem igazán érik az embert. A panelek éppen a könnyű összehasonlíthatóság miatt nagyjából reálisan vannak árazva, ami miatt az áralku mértéke is kisebb az átlagosnál

De térjünk rá a hátrányokra. Az első, az úgynevezett panelérzés, melyet a lakókörnyezet és a beton vált ki. Ezért is drágábbak azok a lakótelepek, ahol négyemeletesek a házak, esetleg sátortetősök, s nem egy óriási panelrengeteg részei. De többet kell fizetni az úgynevezett csúszózsalus technológiával épült lakásokért is, melyek bár ugyanúgy betonból készültek, de mégsem panelenként hordták össze őket, és a válaszfalak sem betonból készületek, hanem például téglából. Ezeknél kevésbé érződik az, hogy panelházban, lakótelepen lakunk, annak minden történelmi és társadalmi hátterével megterhelve.

A következő fontos tényező a rezsiköltség, melyet a távfűtés relatíve magas díja határoz meg, illetve az, hogy alapesetben nem lehet spórolni a fűtésen. Érthető módon ezért is keresettebbek a szigetelt és egyéni mérős lakások.

A harmadik hiba az, hogy az alkalmazott beton miatt minden áthallatszik a szomszédból. Ezt csak fokozza, hogy az építéskor még hangszigetelésként elhelyezett szőnyegpadlót és linóleumot a felújítás során szinte mindenki kerámialapokra és laminált padlóra cserélte, így a felső szomszéd minden mozdulata tökéletesen érzékelhetővé válik, együtt kelünk, együtt fekszünk, szinte együtt lélegzünk vele. Ezen javítani nem lehet.

Vannak azonban előnyei is a panellakásoknak. Jó elosztásúak: kis alapterületen két-három szobát sikerült kialakítani, melyek egy központi helyiségből nyílnak, igaz a konyha és a fürdőszoba szinte teljesen alkalmatlan annak a funkciónak a betöltésére, amelyre hivatva lenne. Jellemzően világosak a lakások, jól benapozottak, odafigyeltek a tájolásra, van némi kilátás (néha egész szép a panoráma a tizedik emeletről), összkomfortosak, viszonylag egészséges lakóhelyet nyújtanak a kényelmes távfűtéssel, illetve melegvíz-ellátással.

A polgári lakások előnyei és hátrányai

A régi, polgári lakásoknak csak egy kisebb hányada esik a tízmillió forint alatti kategóriába. A jó elhelyezkedésű, emeleti, csendes utcára néző, jó környéken lévő, jobb elosztású, azaz élhetőbb lakások ára bőven ezen árszint fölött van, alá viszont azok tartoznak, melyeknél komoly kompromisszumokat kényszerülünk kötni. Rettenetes elosztások az eredeti, nagyméretű lakások feldarabolása miatt, egybenyíló szobák (nem egy központi helyiségből), a fűtés szempontjából túl nagy a belmagasság.

Az ablakok gyakran a függőfolyosóra néznek, s így a szomszédok ablakaira és ajtóira, akik egyébként is ott járnak el az ablakunk alatt, miközben fény alig-alig szűrődik be, kiváltképp az alsóbb szintekre, életünk állandó félhomályban telik, a virágok csak kókadoznak az ablakpárkányon. A helyzet nem jobb a házból kilépve, a tágabb környezetet tekintve sem, hiszen a szűk utcákon többnyire alig van zöld növényzet, komoly probléma a parkolás is. Ha ilyen gondok nincsenek, akkor már egy vagy több árkategóriával feljebb járunk.

Nem foglalkozunk most azzal, vajon egy panelháznak vagy egy belvárosi háznak elhanyagoltabb a környezete, mert ebből a szempontból mindkét esetben előfordulnak problémák a lepusztult épületekkel, utcákkal, a lakók fizetési hajlandóságával, kulturáltságával, toleranciájával kapcsolatban.

A polgári lakások legnagyobb előnye az, hogy Budapesten a belvárosban, vagy legalábbis annak közelében találhatók, tehát minden – többek között a kulturális és szórakozási lehetőségek is – könnyen, olcsón és gyorsan elérhető, ahogy a munkahely és az ismerősök is. Itt azonban városonkénti eltérések vannak, Budapesten sok a külső kerületekben elhelyezkedő lakótelep, ugyanakkor más nagyvárosokban gyakori, hogy a kicsi, történelmi városmag mellett egyből a tízemeletesek sorakoznak.

De a fővárosban sincs olyan rettenetes hátrányban a panellakó, mivel a lakótelepeken sokan élnek, így mindenféle szolgáltatás és intézmény megtelepedett, ahogy sok esetben a közlekedés sem okoz nagyobb gondot, gondoljunk csak arra, hogy hova futnak ki a budapesti metróvonalak.

Konklúzió

Ezeket kell tehát mérlegelni. Mi győztest a felsorolt előnyök és hátrányok összevetése alapján inkább nem hirdetnénk, azért sem, mert ebben az árkategóriában ki lehet jelenteni: csak vesztesek vannak. Pedig az ingatlanközvetítők szerint jelenleg bizony a 6–10 milliós árkategóriába tartozó lakások iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet, vagyis a lakásvásárlók nagy része a leírt kínálatból kénytelen válogatni.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Tetőtéri lakások előnyeihez és hátrányaihoz

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában