Európában egy ideje ismét hőhullám tombol, amely azonban jóval túlmutat öreg kontinensünkön. A világ hűvösebb, „elzártabb” területei is érintve vannak, egy ideje ugyanis sűrű füst borítja be Alaszka, Grönland és Szibéria vidékeit.

Az erdőtüzek még júniusban kezdődtek, a júniusi és júliusi hőhullámoknak köszönhetően a Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) jelentése szerint rekordmennyiségű erdőtüzet regisztráltak az arktiszi régióban. Arra már több tanulmány is rávilágított, hogy azok a klimatikus anomáliák, amelyeket mi a mérsékelt égövön megtapasztalunk, a Föld pólusai felé haladva sokkal inkább extrémebbé válnak, ennek is köszönhetően nő jóval nagyobb mértékben az átlaghőmérséklet olyan zordnak vélt vidékeken, mint Szibéria, Grönland vagy Alaszka.

Mivel ezek a környékek ritkábban lakottak, így a veszélyben lévők száma is kevesebb, ugyanakkor az emberi beavatkozás lehetősége is jóval nehezebb.

És a kígyó ezúttal is a farkába harap: bár a globális klímaváltozás az egyik fő okozója ezeknek a hatalmas erdőtüzeknek, ilyenkor olyan mennyiségű szén-dioxid és hamu kerül a levegőbe, hogy az csak még inkább rágyorsít a klimatikus változásokra. A CAMS jelentése szerint június első három hetében annyi üvegházhatást okozó gáz került a légkörbe az arktiszi tüzek révén, amelyek egy kisebb ország éves kibocsátásával egyezik meg.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Index, CNN)

És ezt olvastad már?
A férfiak jóval környezetszennyezőbben táplálkoznak, mint a nők