Persze, akkor nem szembesülnénk a sokkoló tényekkel, amik talán végre komolyabb cselekvésre ösztönzik az emberiséget.

Egy minden korábbinál átfogóbb* nemzetközi tudományos kutatás, amely során háromdimenzós képalkotás segítségével mérték fel a Föld 220 ezer gleccserének tömegét, arra jutott,

hogy a világ csaknem összes gleccsere veszít tömegéből.

* A korábbi hasonló tanulmányok a világ gleccsereinek csak kicsiny töredékét, legfeljebb 10 százalékát vizsgálták, vagy a nagy hibaszázalékot tartalmazó gravitációs mérésekkel becsülték fel a gleccserek tömegét az űrből. A most publikált vizsgálatból csak a Grönland és az Antarktisz állandó jégtakarójához kapcsolódó jégfolyamok maradtak ki.

A NASA Terra nevű műholdja által készített, a titkosítás alól nemrég feloldott nagyfelbontású felvételek elemzése alapján

a világ 220 ezer gleccsere évi átlagban 267 milliárd tonna jeget veszített 2000 és 2019 között.

Az olvadás ráadásul gyorsul: míg 2000 és 2004 között évi átlagban 227 milliárd tonna jég olvadt el a gleccsereken, 2015-től évente 298 milliárd tonnát veszítettek tömegükből a Föld hegyvidéki jégfolyamai. A növekedés 71 milliárd tonna, azaz 31%.

A gleccserek olvadása egyébként évente 0,74 milliméterrel emelte meg a világtengerek szintjét, 21%-kal részesedve a szintemelkedésből.

Hogy mennyire komoly a dolog, azt jól jelzi – ahogy fentebb is említettük –, hogy a világ csaknem összes gleccsere olvadóban van, még Tibetben is, amelynek klímája korábban stabilnak számított.

Az olvadás által leginkább sújtott térségek közé tartozik Alaszka, Izland, az Alpok, a Pamir-hegység és a Himalája.

Persze azért akar kivétel is: néhány, bő csapadék által táplált izlandi és skandináviai jégmező.

A kutatók a globális felmelegedéssel hozzák összefüggősbe a gleccserolvadást, amely súlyos következményekkel járhat a környező térségekre nézve. A fontos vízforrást jelentő gleccserek elapadása hosszabb távon víz- és élelemhiányhoz vezethet közvetlen környezetükben.

Eközben...

Ennyit a Föld tüdejéről

Megkongatták az ökovészharangot.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Jeffrey Kargel – USGS/NASA JPL/AGU)

És ezt olvastad már?
Szennyvízből csinálnak távhőt Bécsben
További cikkeink a témában