Lubics Szilvi igencsak extrém körülmények között nyert ultramaratont: a Föld legjegesebb kontinensén, neki csak elhiszed.

Tavaly egy magyar futó, Lubics Szilvi nyerte meg a Racing the Planet elnevezésű ultrafutó-versenysorozat Antarktiszon megrendezett versenyét a nők mezőnyében – a hat szakaszból álló egyébként többnapos verseny során az indulóknak minél több kilométert kellett futniuk a Föld legjegesebb kontinensén, vagyis igencsak extrém körülmények között, az előre kijelölt pályákon – ő 197 kilométerrel lett első.

Vagyis ha valaki, akkor Lubics Szilvi tudja, hogy mi fán terem a futás. Ha pedig te azt tervezed, hogy belevágsz a futásba, akkor a kezdőknek szánt 10 tanácsát érdemes lenne meghallgatnod, és esetleg megfogadnod:

#1: Fogalmazd meg a célod!

„Gondold végig, miért szeretnél belevágni a futásba. Súlycsökkentés vagy stresszlevezetés a célod? Szeretnél életmódot váltani? Eldöntötted, hogy futnál 5 kilométert? Akár írd is le ezt a célt magadnak, és oszd meg téged támogató emberekkel. Így minden indulásnál tudni fogod, miért is bújsz bele aznap a cipődbe. Ne téveszd a célodat szem elől!”

#2: Csak fokozatosan!

„Sok kezdő futó beleesik abba a hibába, hogy túlhajszolja magát, túl gyorsan, túl gyakran, túl sokat fut. Ennek sokszor az lesz a vége, hogy jönnek a sérülések, vagy egyszerűen elmarad a sikerélmény, ami hamar ahhoz vezet, hogy a kezdeti lelkesedés után kimaradnak az edzések.”

Lubics Szilvi ajánlása szerint kezdőknek bőven elég, ha heti három alkalommal futsz, valamint a futás mellett nyugodtan pihenj és csinálj más edzéseket: erősíts, mobilizálj, bringázz vagy ússz.

#3: Legyen egy megfelelő cipőd!

Akkor sem mindegy, milyen cipőben futsz, ha csak ritkán, keveset és rövid ideig kocogsz. Persze nincs szükséged kompressziós és csúcsminőségű futóruházatra, de a cipő fontos, ugyanis a nem megfelelő cipőben a futás elég hamar sérüléshez vezethet, ami megtörheti a lelkesedésedet.

Lubics Szilvi semmiképp sem javasolja, hogy „egy sima sportbolt polcáról emeld le az első pár cipődet, csak mert az áll rajta, hogy futócipő. Mindenképpen azt javaslom, hogy az első cipő vásárlásánál keress fel egy erre szakosodott boltot, ahol a hozzáértő eladók, akik általában maguk is futók, segítenek a választásban”.

#4: Tervezz tudatosan!

Ha nem tervezed meg előre, hogy mikor és hol futsz, könnyen előfordulhat, hogy este azon kapod magad, hogy egész nap csak tologattad az indulást, aztán meg már túl fáradt vagy, hogy nekiindulj. Ha eldöntöd, mikor illeszted be a napodba az edzést és még tartod is magad ehhez, akkor nehezebben téríthet el az indulástól egy újabb „„halaszthatatlan”” tevékenység.

„Én legszívesebben reggel indulok el edzeni, részben mert a mozgás egész napra feltölt, másrészt pedig így nem fog nyomasztani, hogy hogyan fogom megoldani az aznapi penzumot” – árulta el Szilvi.

Ha a maradék hat tippjére is kíváncsi vagy, akkor ITT megtalálod.

Lubics Szilvi indított egy 30 napos futó kihívást a CHERRISK csapatával közösen. Célkitűzésük, hogy a mozgás, a futás a mindennapok részévé váljon, ám ez nemcsak a futóterepen, hanem azon túl, az Instagramon is zajlik. Ehhez szükséged lesz egy valódi futócipőre, jó adag elszántságra, a mobiltelefonodra és rajta ea CHERRISK GO ingyenes applikációra, amivel minden ötödik, mozgással (séta, futás, biciklizés) töltött perc után egy pont (egy virtuális „cserkó”) jár. Az összegyűjtött cserkókat nemcsak kedvezményekre lehet aztán beváltani az appon keresztül, hanem jótékonysági „goodie”-ra is, ami beváltásonként 100 Ft támogatást jelent az adott nonprofit szervezetnek a CHERRISK jóvoltából.

(Forrás: Cherrisk.com, fotó: Lubics Szilvi)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés