Ha egy termékre ráakasztjuk azt a jelzőt, hogy luxus, mindjárt eladhatóbbá válik. Ezért lett az utóbbi években mindenből luxus az ingatlanpiacon is. Egy szépen felújított panellakást már szégyenérzet nélkül lehet luxuspanelnek hívni. Miért is ne? – teheti fel a kérdést az eladó. Hát például azért, mert a luxusingatlanoknak – sokak számára talán meglepően – elég jól meghatározható követelményeknek kell megfelelniük.

A luxus fogalma az elmúlt években elértéktelenedett, ahogy a korábbi luxusmárkák nagy tömegben kezdték előállítani már nemcsak a gazdagok, hanem a középosztálybeli fiatalok számára is azokat a termékeket, melyek a márkanevet feltűnően hordozták, de a minőséget már kevésbé. Ugyanez történt az ingatlanpiacon is, ahol egyre több lakáshirdetésbe került bele a luxus jelző. Ettől azonban ezek a lakások nem lettek luxuslakások. Nézzük, mit nevezhetünk jogosan luxusingatlannak!

Elhelyezkedés, telek

Az egyik legfontosabb szempont az, hogy hol helyezkedik el az adott ingatlan. Több követelménynek is meg kell felelnie ebből a szempontból: az egyik az, hogy panorámásnak kell lennie, a másik pedig az, hogy kellő intimitást biztosító, tehát nagy területen kell elhelyezkednie az ingatlannak. Ez alapvetően földterületet jelent – mely minimum egy hektár méretű –, még ha az nem is vitatható, hogy városi környezetben is találkozhatunk luxuslakással.

Az elosztás

Ha külföldi sztárok lakásairól olvasunk cikkeket, akkor olyan leírásokkal találkozhatunk, hogy található benne két nappali, 15 hálószoba, 15 fürdőszoba, emellett biliárdterem, könyvtárszoba, médiaszoba, borospince, edzőterem, szauna. De minek például ennyi hálószoba? Nem azért, hogy a hét minden napján másikban aludhassunk, vagy csak hogy felvághassunk az óriási számmal. Egy luxusingatlanban ezeknek a helyiségeknek valódi funkciók vannak.

A szalon

Az egyik legegzotikusabbnak – és sokak számára talán idejétmúltnak – tűnő helyiségtípus, mely alapvetően hiányzik a modern polgári otthonokból: a szalon. Praktikus funkciója van: a vendégek fogadására szolgál, s nem összekeverendő a nappalival. Gondosan elválasztott a személyes lakótértől, innen nyílnak a vendégszobák és a dolgozószoba is. Utóbbi egyben könyvtárszoba is, s alkalmas az üzleti megbeszélések lebonyolítására. Ebből következően mérete sem szerény, nem a ház egy eldugott, sötét kis helyisége.

A személyes lakótér

Ide tartozik a nappali, hálószobák, gyerekszobák, konyha. A hálószoba nem a hétköznapi otthonokban megszokott parányi szoba, ahová éppen befér a duplaágy, hanem egy nagyméretű helyiség, ahol társalgót és olvasósarkot is kialakítottak. Csatlakozik hozzá egy fürdőszoba és egy gardróbszoba. Emellett elvárás, hogy vagy terasz vagy pedig egy saját kertrész nyíljon ebből a szobából. A gyerekszobához is akár külön csatlakozhat gardróbszoba, tanuló- és játszószoba, azaz egyetlen helyiséggel nem úszunk meg egy gyereket, ha luxusingatlannak akarjuk nevezni az otthonunkat.

A szórakozás

Mint a külföldi példákban általában látható, medence, szauna, edzőterem mindenhol van, ahogy billiárdszoba vagy moziterem is általában. Ezek mind a luxus ismérvei, azzal kiegészítve, hogy alapvetően olyan helyiségeket alakítanak csak ki, melyre épp igény van az adott lakó részéről. Akadhat, akinél a kosárlabdapalánknak kell beférni, másnál csak egy sakktáblának, a lényeg, hogy személyes kényelmi és szórakozási igényeinket maradéktalanul ki tudja elégíteni a lakás. Ami fontos, hogy nem suvaszthatjuk be egyiket sem – figyelem: a medencét sem! – a pincébe, alagsorba. Többek között azért nem, mert az említett helyiségek a társasági élet alternatív színterei, alapkövetelményként pedig kertkapcsolattal is kell rendelkezniük.

Kiszolgálóhelyiségek

Míg egy polgári lakásban mindent megpróbálunk begyömöszölni a kamrába és a gardróbba, a mosást meg elintézzük a fürdőszobában, egy luxusingatlanban ezeknek is kényelmesen kell történnie. Ezért kapnak külön helyiséget a borok, alakítanak ki külön szerszámtárolót, mosókonyhát, illetve szobákat a személyzetnek. A garázs sem egy vagy két beállós, hanem négy vagy öt. Nem azért, mert feltétlenül ennyi autót használnak a házban lakók, hanem azért, mert itt kell elférnie a többi járműnek: kerékpároknak, motoroknak, jetskinek, motorcsónaknak stb. Ezek alapkövetelmények.

Műszaki felszereltség

Sokaknak talán érthetetlen, hogy ha valakinek van pénze és luxusingatlant vesz, miért foglalkozik a környezetbarát energiafelhasználásra? Márpedig ez a helyzet, még a magyar valóságban is. Azaz a drága luxusingatlanok vásárlói megkövetelik a legmodernebb, energiatakarékos, környezetbarát technológiákat: a geotermikus, hőszivattyús fűtést, a napelemeket, a napkollektorokat, szennyvíz-újrahasznosítást, saját kutat.

Persze joggal mosolyodhatunk el azon, hogyan fér össze ez a nagy energiatakarékosság azzal, hogy közben télen fűtik a járdát és a hosszú kocsibeállót is, de a tény az, hogy luxuslakás elképzelhetetlen most már ilyen energiatakarékos technológiák nélkül. Ugyanígy követelmény, hogy intelligens legyen az otthon, ahol központilag vagy akár távolról és automatikusan vezérelhetők olyan funkciók, mint az nyílászárók nyitása, csukása, az árnyékolók mozgatása, a hőmérséklet szabályozása, egyes elektronikus berendezések működtetése.

A luxusnak tehát sok összetevője van, láthatjuk, hogy semmire nem elég egy hivalkodó felújítás, néhány giccses szobor, a követelményeket még csak meg sem közelítjük. Kell hozzá stílus, maradéktalan funkcionalitás és felszereltség, illetve ezek megfelelő kombinációja.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Mi az a loft? Kik veszik és mennyiért?

És ezt olvastad már?
A Xiaomi robotporszívóját bátran nevezhetjük a háztartások gyöngyszemének