Már Tatabánya magasságban nyűglődik a gyerek, hogy mikor érünk már oda? Beáll az autópálya Horvátország közepén a 43 fokban, közben megunták a kölkök a szóláncozást? Menj közelebb, kerüld a kánikulát, légy aktívabb!

Szégyellem bevallani, de kimaradt az életemből Ausztria. Kölyökként persze lófráltam a Mariahilferstrassén, meg jártam a vasfüggönynél a drótkerítés lebontása után, no meg láttam jönni a Wartburg tetejére gumipókozott Gorenjéket, de ennek már ugye jó néhány évtizede. Azóta számtalanszor utaztam arra, de mindig csak átutazóban, még egy Bécs sem fért bele, egyszerűen szürke folt a térképen, ha nyaralásról van szó.

Vagyis a legjobb alany vagyok arra, hogy képviseljem a magazint sógoréknál egy röpke kirándulás erejéig. A cél Magas-Stájerország volt, vagyis nagyjából Ausztria közepe, Budapesttől cirka négy és félórányi autóútra, ami azért gyerekkel, vagy gyerekekkel is abszolválható lábon kihordott infarktus nélkül. Cserébe viszont olyat kapunk, ami nálunk nincs, de dél felé sem:

Káprázatos, haragos zöld hegyes-völgyes tájat, nyugalmat, tisztaságot és minőségi aktív programokat.

És egyébként olyan szintű gasztronómiát, amitől ledobtam a nem létező hajamat, sok mindenre számítottam Ausztriában, de ilyen minőségű ételekre nem.

Apám, ezek annyira értenek a húsokhoz, mint az alpesi síeléshez, egy rakás Hermann Maier szintű szakács van elszórva a hegyekben. Szóval nem kell aggódni, hogy virslin meg vínersniclin kell élned egy hétig, a szarvassal, a szűzérmével, hasaaljával és a bélszínnel is ügyesen bánnak.

És ezeket az ebédeket vagy vacsorákat olyan helyeken tudod elkölteni, mint ez itt:

Prieslbauer étterem, Mürz-völgy

Vagy ez:

Libabőr és opálos tekintet a helyben abált, pácolt, fűszerezett, szájban szétolvadó szalonnától...

És itt sörözni? Az azért nem tölt el feszültséggel, igaz?

Apropó, sör! Azt tudtad, hogy a Gössert is itt csinálják, Magas-Stájerországban? Konkrétan Leobenben, egy pofás sörfőzdében, amit azért érdemes megtekinteni, ha már ott vagytok. Mondjuk lehet, hogy a gyerek nélkül.

Gösser sörfőzde

Oké, azt ígértem, hogy gyerekprogram meg minden, kanyarodjunk vissza hozzájuk. Bár ők miért is ne ehetnének olyan szalonnát, amit a hegyek között kóstoltunk, és többen is megkönnyeztünk?

Ami a tényleges gyerekprogramokat illeti, minimum egy, de inkább több napot el lehet tölteni a Der Wilde Berg állatparkban,

ahol 300 alpesi állatot tartanak, szinte szabadon, lehet őket etetni, simogatni. Láthatsz rókát, vadmacskát, farkast, bivalyt, barna medvét, mosómedvéd, és igény szerint foghatsz bébi kecskéket. A ragadozómadár-bemutató pedig olyan látványos, amitől egészen biztosan vigyorogva fog a nyakadba ugrani a gyerek.

Amikor már lesimogattátok az összes szőrt az állatokról, és a térdeteken járva értek le a hegy közepéig, jön az igazi mulatság, amit valószínűleg te fogsz a leginkább élvezni. Háromkerekű mountain karttal, amolyan hegyi gokarttal lehet lezúzni a kiindulóponthoz. És amikor ez történik, akkor te már egészen biztos vagy abban, hogy jó helyre jöttetek. Főleg, amikor az utolsó kanyarban kaján vigyorral az arcodon beelőzöd az előtted guruló apukát. Vagy a gyereket.

Másnap érdemes levezetni és feltöltődni egyet a Pogusch-hágóban található Bründl-úton, amely a legmagasabban fekvő mezítlábas útvonal és Magas-Stájerország egyik erőhelye. Persze mindezt nem fontos mezítláb megtolni, csak ha nem vagy annyira puhány, mint a cikk szerzője. Jutalmul a Himmelreichbauer hüttében ehetsz egy tojáslikőrös sütit kávéval, vagy cirbolyapálinkával, tetszés szerint.

Azzal amúgy nem vagyok vádolható, hogy nagy túrázós lennék, sőt, kicsi se, egész egyszerűen nincs ráállva a szervezetem a céltalan bolyongásra, így nem is vagyok hiteles. Azonban ott, olyan körülmények között valahogy nem tűnt fel, hogy lepergett több kilométer is, egyszerűen elvarázsolnak a hatalmas fenyőfák, meg a tiszta levegő, amit szinte harapni lehet. Ez egy gyereknek nem túl nagy motiváció még, de a szülőknek annál inkább.

Himmelreichbauer hütte

Ha még bírod a meseszép helyeket, akkor semmiképp nem ajánlott kihagyni a

Grüner See-t, vagyis a Zöld-tavat sem, amelyet 2014-ben Ausztria legszebb turisztikai célpontjává választottak.

Nekünk nem volt szerencsénk az időjárással, azonban még így is lélegzetelállító a hely. És naná, hogy itt is belefutottunk egy olyan hüttébe, ahol helyi specialitásokat készítenek a hegy lábánál.

De ha látni akarsz cuki és végtelenül hangulatos kisvárost is, akkor guruljatok el Kapfenbergbe vagy Leobenbe, mi több ez az egész nyaralás origója is lehet, ha inkább urbánus beállítottságú vagy. Leoben egyébként egy mindössze 25 ezres kisváros, ám valahogy mégsem savanyodtak be a lakók, a hatalmas téren ülve dumálgatnak, szürcsölik az apfelspritzet, vagy épp a helyi sört, miközben érezhetően szétfeszítette őket az ideg. A tűztoronyból zseniális a kilátás a kis ékszerdobozra, és még egyetemük is van.

A majdnem pont ugyanakkora Kapfenbergben érdemes felmenni Oberkapfenberg várába, ahonnan rálátni az egész környékre, majd nem mellesleg a kellően nagy gyerekkel lőhettek számszeríjjal is, ami közel akkora élmény, mint a hegyi gokart, csak mondom.

Ha viszont romantikusabb vagy és inkább a természetben szállnál meg, akkor van olyan autentikus vendégház, ahonnan csillagtúraszerűen tudtok menni a fenti programokra, miközben szép lassan, de stabilan húzódik le a stressz a gyomrodból.

Kiderült, Ausztria nemcsak tiszta, kimért, gyönyörű és színvonalas, hanem menő is.

(Fotó: szerző, Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Hét miami hotel, ami mintha egy álomból jött volna

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

További cikkeink a témában