Éttermek, boltok és iskolák is lesznek a lakásokon kívül a Maldív-szigetek emberi agyat idéző úszó városában.

Két holland cég, a Waterstudio építészei és a Dutch Docklands kivitelezői úszó várost terveztek, hogy kivédjék a Maldív-szigetek fenyegető tengerszint-emelkedését. A projekt helyszíne egy melegvizű lagúna, mintegy tíz perc hajózásra Male fővárostól, és annak nemzetközi repterétől. Bár a Waterstudio úszóházakat és egyéb úszó építményeket tervez, és a praxisában jól ismert projektek is találhatóak,

a maga nemében ez lesz az első „szigetváros”, ötezer úszó egységgel, lakóházakkal, éttermekkel, üzletekkel és iskolákkal, melyeket csatornahálózat köt majd össze.

Már zajlik a kivitelezés, az első lakók várhatóan 2024 végén költözhetnek majd be, míg a projekt teljes befejezése 2027-re várható.

A Maldív-szigetek úszó városától egy új korszak kezdetét remélik, amikor a maldívok a tartós, környezetbarát úszószerkezetek segítségével visszatérnek az óceánba. Ösztönzik a helyi ökoszisztémákat a vízfelszín alatt és felett egyaránt, például a természetes korallok növekedését is elősegítő „korallbankok” létrehozásával. A lagúna víz alá süllyesztett, védett korallzátonyai természetes hullámtörőként működnek, és a város rácsszerkezetével együtt kényelmet és biztonságot nyújtanak a lakóknak.

A projekt egy gyakorlatias válasz a globális felmelegedés durva valóságára, dinamikus, alkalmazkodó konfigurációval.

A különböző zöld technológiák és okos megoldások jó gyakorlatait alkalmazó projekt védett környezetet biztosít a Maldív-szigeteknek számára, de akár a jövőbeli úszó városok alapjaként is szolgálhat.

(Forrás: Designboom, látványtervek: Waterstudio)

Ez is érdekelhet:

Úszó városok, LEGO-ház és más építészeti megoldások a jövőből

Sok más mellett a várostervezést és építészetet is újra kell gondolnunk.

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
Hirdetés