Nem véletlen, hogy a mandula sokáig az egészség szimbóluma volt.
A mandulafa csonthéjas termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Nem véletlenül, hiszen baromira egészséges, gazdag rostokban, vitaminokban (B1-, B2- és B6- és E-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, foszfort, vas, mangán, cink, szelénium), vagyis csupa olyan dologban, ami szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Ráadásul nem is kell sokat enni belőle:
Már napi egy marék biztosítja a vitamin-, a fehérje- és az ásványianyag-szükségletünket.
100g mandula tápanyagtartalma:
- Energia: 627 kcal,
- Fehérje: 27,6 g,
- Zsír: 52,2 g,
- Szénhidrát: 6,8 g
A mandula maga az egészség:
Szabályozza a koleszterinszintet
A mandula egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag, vagyis rendszeres fogyasztása egyrészt növeli a jó (HDL), és csökkenti a rossz koleszterint (LDL).
Szinten tartja a vércukrot
Egészséges zsírjai, vitaminjai, rostjai és ásványi anyagai segítik a glükóz felszívódását és termelését.
Segíti a szív működését
Bővelkedik magnéziumban, ami serkenti a vérkeringést, így az oxigén és a tápanyagok áramlását is.
Védi a bőrt
E-vitaminja zsírban oldódó antioxidáns, ami a sejtfalak karbantartásáért felelős, vagyis megőrzi a bőrt a kiszáradástól.
Segíti a fogyást
Tápanyagsűrűsége hosszantartó teltségérzést biztosít, a benne található B-vitamin és cink pedig a cukor iránti vágyakozást segít meggátolni.
Szorulás ellen kiváló
A rostok egyik legfontosabb feladata, hogy segítik a tápanyag haladását az emésztőrendszerben, a mandula pedig rostokban bővelkedik.
Lisztérzékenyeknek erősen ajánlott
Mivel nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatíva lehet a lisztérzékenyeknek.
(Forrás: health.com)