Nem jó jel: mintegy öt kilométert húzódott vissza és mintegy 268 milliárd tonna jégtömeget vesztett el a kelet-antarktiszi Denman-gleccser.

A Kaliforniai Egyetem és a NASA bolygókutató központ (JPL) kutatói arra az aggasztó megállapításra jutottak az olasz űrügynökség COSMO-SkyMed műholdrendszerének adatai felhasználásával, hogy a globális felmelegedés hatására 1996 és 2018 között, azaz az elmúlt 22 évben mintegy öt kilométert húzódott vissza a kelet-antarktiszi Denman-gleccser. És ez a folyamat továbbra is tart.

Ez pedig azért baj, mert ha a gleccser teljesen elolvadna, világszerte 1,5 méterrel emelné a tengerszintet. Sejted, hogy az nem sok jót jelent.

A tanulmány társszerzője, Eric Rignot professzor elmondta, hogy eddig azt gondolták a Kelet-Antarktikáról, hogy a globális felmelegedéstől kevésbé fenyegetett régió, de ez most megdőlt:

„Nyugat-Antarktikán a jég gyorsabban olvadt az elmúlt években, de a Denman-gleccser puszta mérete azt jelenti, hogy hosszú távú lehetséges hatása a tengerszint emelkedésre ugyanolyan jelentős.”

A tanulmány szerint 1979 és 2017 között a gleccser mintegy 268 milliárd tonna jégtömeget vesztett el.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Konkrétan betiltja a dohányzást Új-Zéland
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!