Ez összefügg az evolúciós pszichológiával, nem tudunk ellene mit tenni.

Egy 2021 februárjában készült kutatás szerint sokkal vonzóbbnak találjuk azokat az arcokat, amelyeket valamilyen maszk fed. A meglepő eredményt a Cardiffi Egyetem kutatói publikálták, a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a maszkviselés megítélése változott-e az elmúlt években a pandémia hatására.

Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy igen, nagy változás állt be a maszkviselést illetően, mivel az emberek ma már nem visszataszítónak tartják az arcot eltakaró szövetdarabot, hanem épp ellenkezőleg.

Dr. Michael Lewis, a Cardiffi Egyetem pszichológia karának oktatója elmondta, hogy a világjárvány előtt végzett kutatások még azt a képet mutatták, hogy az orvosi arcmaszkok csökkentik az egyének vonzerejét, mert a többség a maszkviselést valamilyen betegséghez kapcsolja.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a globális pandémia miként változtatta meg ezt az álláspontot.

Az új, 2021-es tanulmányból kiderült, hogy a fent taglalt vélekedés teljesen megváltozott, ma már kifejezetten vonzónak találjuk, ha valakinek az arcát maszk fedi. Nem nehéz kitalálni, hogy mi miatt változott az emberek álláspontja. Az elmúlt években a maszkok biztonságot és védelmet nyújtottak számunkra, sokan tudat alatt sebezhetőnek érzik magukat a járvánnyal szemben, a maszk ezt a sebezhetőséget enyhíti. A maszkoknak így lett kifejezetten pozitív jelentéstartalma. A teszthez 43 nőt kértek fel, hogy értékeljék férfiak arcképét egy egytől tízig terjedő skálán. A fotókon szereplő férfiak között voltak szövetmaszkot és kék orvosi maszkot viselők is, de például akadtak olyanok is, akik semmilyen maszkot nem viseltek.

A résztvevők elmondták, hogy a textilmaszkot viselők sokkal vonzóbbak voltak, mint azok, akiknek nincs maszkjuk, vagy akiknek az arcát részben takarta valamilyen maszk.

Az eredményekből világosan kiderült, hogy a mai vélekedés a maszkok kapcsán 180 fokos fordulatot vett, mondhatni a mostani eredmény tökéletes ellentéte a járvány előtt készült kutatásnak.

– mondta Dr. Lewis.

Ezek az adatok egyáltalán nem meglepőek, a maszkokról való vélekedés megváltozása szorosan összefügg az evolúciós pszichológiával. A betegségekre utaló jelek kiszűrése mindig is nagy szerepet töltött be a párválasztás során. Mivel a koronavírus előtti világban a maszkok a betegségre emlékeztették az embereket, nem pedig a biztonságra, így kevésbé találták vonzónak a maszkos alakokat, mint azokat, akik nem viselnek semmilyen arcot takaró szövetet. Ez mára teljesen megváltozott, és tudat alatt elkezdtünk a maszkos emberekhez vonzódni.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Guardian; kiemelt kép: illusztráció/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Sehogy sem akar összejönni a futás? Mutatjuk, hogyan motiváld magadat!
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!