A Michelin bejelentette a Michelin Guide Hungary 2023-as kiadásában szereplő magyar éttermek listáját.

A Guide idén összesen 75 éttermet ajánl, amelyekből 28 Budapesten található, 47 pedig vidéken. Ezekből kettő a kétcsillagos, hét az egycsillagos, hét a Bib Gourmand minősítéssel rendelkező étterem – utóbbiak közül egy most került először a kiadványba –, és 59 az egyéb ajánlott étterem, melyekből 14-et első alkalommal mutatnak be. Öt étterem emellett elnyerte a Michelin Green Star minősítést – ezek közül egy az idén első alkalommal kitüntetett.

Mivel nem csupán Budapesten, de az egész országban nyomon követjük az izgalmas gasztronómiai fejlődést, örömmel jelentjük be, hogy tizennégy új éttermet mutatunk be a Michelin Guide Hungary második kiadásában – emelte ki Gwendal Poullennec nemzetközi igazgató. – A 2023-as kiadvány méltatja a jelenlegi kínálat kulináris változatosságát, és a bemutatottak közül egy éttermet Bib Gourmand minősítéssel ismer el kiváló értékkel bíró konyhája alapján, egy másikat pedig Michelin Green Star elismeréssel jutalmaz a fenntarthatóság érdekében tett fantasztikus eredményeiért.

A két kétcsillagos megtartja Michelin-csillagjait:

A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand megtartotta két-két Michelin-csillagát 2023-ban. Mindkét étterem a tavaly első alkalommal megjelent Michelin Guide Hungary kiadványban nyerte el kétcsillagos minősítését.

A Platán Gourmet a tatai vár falai mögötti pincékben elrejtett intim étterem, ahol a nyitott konyhában Pesti István és kis csapata kifinomult, innovatív fogásokat alkot tökéletesen kiegyensúlyozott ízekkel és textúrákkal.

Széll Tamás és Szulló Szabina elegáns étterme, a Stand szintén egy rálátással rendelkező, üveghomlokozatú konyha köré épül. Gyönyörűen megalkotott fogásaik tekintélyes mélységet és kifinomultságot nyújtanak, és mialatt modernek megalkotásukban, a tradicionális ízek az örökségük iránti szenvedéllyel ragyognak mindegyiken keresztül.

Mind a hét 2022-ben elismert étterem megtartotta csillagjait erre az évre is. Így Michelin-csillagos maradt a Babel, a Borkonyha Winekitchen, a Costes, az Essência, a Rumour, a Salt és az Esztergomban található a 42 Restaurant.

Hét étterem kapott Bib Gourmand minősítést a visszafogott árakkal társított kiváló konyhájáért. A minősítést az encsi Anyukám Mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, az egri Macok, a balatonfüredi Mór24, a pécsi Morzsa és a balatonfüredi Sparhelt birtokolja. A pécsi Morzsa a legújabb, amely a tavalyi fő válogatásból előrelépve elnyerte a Bib Gourmand minősítést.

Egy új étterem került a Michelin Green Star minősítéssel elismertek közé:

azok közül, amelyek tavaly Michelin Green Star minősítést nyertek, mind a négy étterem megtartotta azt a 2023-as évben is, egy – a tavalyi évben a fő szekcióban már bemutatott – étterem pedig újonnan került melléjük.

A Michelin Green Star a szakma előterébe emeli ki az éttermeket, amikor a fenntartható gasztronómia érdekében bevezetett gyakorlatokról van szó. Ezek között megtalálható az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok, valamint a megújuló energia használata, a szénlábnyomuk csökkentése, az európai textilek és a helyben készült kerámiák alkalmazása.

Az idei év díjazottjai az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely, a Salt és a Villa Kabala.

Magyarország új zöld csillagos étterme, a szigligeti Villa Kabala kizárólag saját veteményeskertjükből és helyi gazdáktól és beszállítóktól származó terményekkel dolgozik.

Maguk állítják elő kenyereiket, lekvárjaikat, sonkáikat és söreiket, és rendelkeznek egy exkluzív családi pincészettel a szemközti dombon. Emellett helyben pörkölik a saját kávéjukat, és még saját edényeiket is elkészítik a fazekasműhelyükben. Szállodájuk ugyanezt az ethoszt követi, és kizárólag újrahasznosított tárgyakkal rendezték be.

A teljes magyarországi válogatás elérhető a Michelin weboldalán minden kategóriában.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában