Akkor is jó, ha túl sok, legalábbis a szívünknek.

Kutatók megdöntötték azt a nézetet, miszerint ha a szív- és érrendszeri egészség javításáról van szó, akkor egy bizonyos ponton túl már nincs jótékony hatása az erőteljes fizikai aktivitásnak.

A WHO szerint a szív- és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot világszerte, évente csaknem 18 millió ember halálát okozva.

A tanulmány öt év alatt, több mint 90 ezer ember bevonásával készült, akiknek fizikai aktivitását a csuklójukon viselt mérőeszköz rögzítette. Az eredmények szerint

  • az erőteljes testmozgást végzők felső 25%-ánál volt a legalacsonyabb a szívbetegségek kockázata, esetükben átlagosan 54-63%-os volt a kockázatcsökkenés),
  • a mérsékelttől az erőteljesig terjedő testmozgást végzők legfelső 25%-ánál átlagosan 48-57%-os volt a kockázatcsökkenés.

A szakértők szerint az eredmények a férfiak és a nők esetében is hasonlóak, noha az erőteljes testmozgás jótékony hatásai a nőknél különösen látványosak voltak.

A tanulmány egyik vezető szerzője és egyben az Oxfordi Egyetem kutatója, Rema Ramakrishnan szerint

„ez megdönti azt a nézetet, hogy van egy bizonyos pont, amelyen túl nem kellene edzeni, (...) a fizikai aktivitásnak nincs felső határa, ha a szív egészségének javításáról van szó”.

A kutatók szerint a tanulmány eredményei alátámasztják a WHO ajánlását, amely szerint az embereknek legkevesebb 150-300 percnyi, a mérsékelttől az erőteljesig terjedő aerob edzést kellene végezniük hetente.

Noha a több testmozgást végző emberek nagyobb valószínűséggel nem dohányoztak, egészséges testsúlyuk volt és mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztottak, ezen tényezők számításba vételét követően is megmaradt a jelentős összefüggés a fokozott testmozgás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között.

És az megvan, hogy...?

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A férfiak jóval környezetszennyezőbben táplálkoznak, mint a nők