Ezt nem gondoltad volna, igaz? Pedig még logikus is.
A Nutrition and Food Science szaklap szerint bár nem a legjobb dolog a mikróban főzni, ugyanakkor zöldségek párolására használni sokkal egészségesebb, mintha azt tűzhelyen tennénk.
Bár ez a megállapítás elsőre meglepőnek tűnik, valójában teljesen logikus az érvelés, ugyanis mint mondják
a tűzhelyen való párolás hosszabb ideig tart, így pedig (akár 20%-kal) is több vitamin és tápanyag bontódik le, azaz vész kárba, mintha a zöldségeket kevés vízzel felöntve a mikróban párolnánk a legmagasabb fokozaton.
Nyilván a mikrózással kapcsolatban benned is felmerül az ilyenkor szokásos kérdés:
nem káros az egészségünkre a mikrózás?
Dr. Felföldi József, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának tanára a Nosalty kérdésére elmondta, hogy a mikrózás inkább gasztronómiai kérdés, mint egészségvédelmi:
- „A mikrohullám közvetlen káros hatásának semmiféle tudományos, kísérletileg igazolható bizonyítéka nincs.”
- „Maga a mikrohullámú sugárzás káros lehet az emberi szervezetre, éppen annak rendkívül intenzív melegítő hatása miatt (ezt az azonos tartományban működő radarberendezések tapasztalatai is megerősítik). Meg kell tehát akadályozni, hogy a mikrohullámú energia kijusson a készülékből. Erre szolgál a fémház és az ajtó védőrétege. Természetesen ezek sérülése balesetveszélyt jelenthet.”
Illetve, hogy az egy nagy tévhit, hogy a káros mikrohullámokkal melegített étel sugárzóvá válik:
- „A készülék kikapcsolása után a molekulák visszaállnak a hőmérsékletnek megfelelő alapenergiájukra, pontosan úgy viselkednek, mint a hagyományosan melegített ételek részecskéi.”
A szakértők szerint a vitaminok és a tápanyagok megtartásának az a legjobb módja – eszköztől függetlenül –, ha
- rövid főzési időt alkalmazunk, valamint
- olyan főzési módszert választunk, amely a lehető legkevesebb folyadékot használja fel.
(Forrás: BBC, Nosalty, Life, fotó: Getty Images)