Patinás helyszínen élvezhetünk cortadót és flat white-ot.

Vannak helyek Budapesten, amelyet a teremtő valami furcsa oknál fogva vendéglátóhelynek alkotott meg. Sajnos az elmúlt évtizedekben sok egykor kultikus kávéház helyére költözött be például gyorsétterem vagy éppen bank (lásd az Abbáziát az Oktogonon, a Seemant a Bajcsy 70 alatt, és még sorolhatnánk). Szerencsére vannak ellenpéldák is, ilyen a Rákóczi út 5-ös szám alatt található Arch and Beans Coffee is.

Az 1700-as években az Arany Griff fogadó várta itt a vendégeit, aztán Glück Frigyes, a kor Gerendai Károlyának birtokába került, ő nyitotta meg itt a legendás Pannónia Szállót. Ez az intézmény Budapest egyik, ha nem a legmodernebb, legtrendibb hotele lett. Az udvart nyitható üvegtetővel fedték be, és így hatalmas, 300 négyzetméteres télikert jött létre, amit étteremnek használtak. Ettől balra és jobbra angol stílusú társalgók készültek, ahonnan át lehetett menni a kávéházba, a játékszobákba, a könyvtárba, illetve az olvasótermekbe.

Napjainkban az ELTE BTK tulajdonában van, ők adják ki vállalkozóknak. Itt működött a XO bisztró, amely mély nyomokat nem hagyott a hazai vendéglátás történetében, és most itt nyitott meg az Arch and Beans Coffee (Boltívek és babok – értsd: kávébabok) névre hallgató kávézó.

A hely tulajdonosai alaposan támaszkodnak az ingatlan múltjára, nagyon szépen csúszik itt egymásba a jelen, illetve a múlt több síkja. A boltíves mennyezet még a 19. századot idézi, a berendezés több részlete viszont a huszadik század különböző évtizedeit képviseli: van itt NDK-s lámpabúra, nyolcvanas éveket idéző iskolai székek, satuasztal a háború előttről, megkapó energiával keveredik a polgári és az indusztriális, a vintázs és a modern.

Az üzletvezető, Lóránth Zoltán néhány éve Új-Zélandra költözött ki, hogy új kihívásokkal szembesüljön, az élet végül úgy hozta, hogy pár év elteltével hazaköltözött. Nem csak bőröndöket hozott magával, hanem tapasztalatokat is. Kint pékséget nyitott, emellé került be a kávékultúra, ami Ausztráliában és Új-Zélandon igen erős (a flat white például Sydney-i „találmány”.)

Lóránth Zoltán közérthető kávékat szeretne készíteni az Arch and Beansben, úgyhogy a Rákóczi út 5-ös szám aligha lesz a kávénördök zarándokhelye, sokkal inkább a tejeskávésok és diákok gyülekezőpontja lesz, amivel nincs is semmi baj. A kávékat a hely saját pörkölőjében készítik egy méretes Probaton, meg is lehet nézni, ahogy az egyik sarokban gyülekező, zöldkávét tartalmazó kávés zsákokat is. Kétféle kávé közül választhatunk: van egy sötétebb pörkölésű Astoria Espresso Blend és egy világosabb, single origin, aminek a fajtája folyamatosan változik. A kávékat egy félig kolumbiai, félig galíciai kereskedőtől szerzik be, van közöttük brazil, kenyai, és hondurasi fajta is.

– Ez nekem egy 2.0-ás New York Kávéház – mondja Lóránth Zoltán. – Itt nyugodtan le tud ülni ötven-hatvan ember. Én azt szeretném, ha ez egy szélesebb közönség találkozóhelye lenne, nem csak a hipsztereké, és azoké, akik a citrusos, savanykásabb ízvilágért rajonganak.

Az Arch and Beans remek választás lehet azoknak, akik az Astoria környékén kapnák fel a reggeli lattéjukat, vagy összefutnának a barátaikkal, és kreatív környezetben töltenének velük egy kis időt, és persze azt sem nehéz megjósolni, hogy az ELTE közelsége miatt egyetemisták újabb napközbeni centrumja lehet.

(Fotók: Tóth István)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában