Végre valami jó hírt is hallani bolygónk állapotáról.

Lassan, de határozottan gyógyul a Földet védelmező ózonréteg, ha minden ebben az ütemben zajlik tovább, akkor mintegy 43 év múlva az Antarktisz feletti ózonlyuk meg is szűnhet

– erre jutott az ENSZ megbízásából negyedévente elvégzett tudományos felmérés 35 évvel azután, hogy a világ országai vállalták, hogy beszüntetik a Föld légkörében lévő ózonréteget vékonyító vegyi anyagok gyártását.

A folyamat lassú: a jelentés szerint a légkör felső részében található, átlagosan 30 kilométer vastag ózonréteg várhatóan 2040-re áll vissza az 1980 előtti állapotokhoz, az Északi-sarkvidék felett várhatóan 2045-re, az Antarktisz felett pedig 2066-ra áll teljesen helyre.

„Az ózonréteg védelmére tett lépések előzményként szolgálnak a klímavédelemhez. Az ózonevő vegyi anyagok megszüntetésében elért sikerünk arról tanúskodik, hogy tehetünk – és sürgősen tennünk is kell – a fosszilis üzemanyagot felváltása, az üvegházhatás csökkentése érdekében, és így korlátozhatjuk a felmelegedést”

– írta közleményében a Meteorológiai Világszövetség főtitkára, Petteri Taalas.

Az ózonréteg rongálásában nagy szerepet játszó két vegyület alacsonyabb szinten van jelen a légkörben:

  • A klór szintje 11,5%-kal csökkent az 1993. évi csúcs után,
  • az ózonréteget jobban károsító, de a levegőben kisebb mennyiségben található brómé pedig 14,5%-kal esett vissza az 1999. évi rekordhoz képest.

Az antarktiszi természetes időjárási jelenségek szintén befolyásolják az ózonlyuk szintjét, amely ősszel éri el a tetőpontját. Az elmúlt pár évben ezért némileg ismét kissé nagyobbak voltak az ózonlyukak, de az általános tendencia a gyógyulás. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója, Inger Andersen szerint ez, vagyis az ózonlyuk gyógyulása „évente kétmillió embert ment meg a ráktól”.

Az ózonréteg védelmez a bőrrákot, szürkehályogot okozó és vetést megrongáló káros sugárzások ellen.

(Forrás: MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Egymillió faj is kihalhat a Földön a következő évtizedekben

Van olyan állatfaj, ami 2100-ra teljesen eltűnhet a föld színéről.

Az egymilliárd dolláros környezetvédelmi megoldás, amire az emberiségnek most van szüksége

Felgyorsíthatja-e a klímaválság megoldását ugyanaz a mechanizmus, amelyet az oltóanyag-fejlesztések előmozdítására is használtak?

Félmillió ember hal meg évente, mert kevés a beporzó rovar

Az idő előtti halálozások egy százaléka vezethető vissza a rovarpusztulásra az első ilyen jellegű kutatás szerint.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában