Növénynek, állatnak, embernek és a környezetnek is jobb lesz.

Amióta méréseket végeznek, a tavalyi az ötödik legmelegebb nyár volt Bécsben. A hőszigetjelenség a fővárost különös mértékben sújtja, a Duna-sziget sem kivétel, ezért a negatív hatások ellensúlyozására Bécs a megújítása mellett döntött, erre kétmillió eurót szánnak, a fele EU-támogatás. A sziget építésénél, a hetvenes-nyolcvanas években a folyó egyes holtágait megőrizték és kis tavakat alakítottak ki belőlük, melyek később ritka állat- és növényfajok értékes élőhelyeivé váltak.

A klímaváltozás miatt azonban a tavakat a kiszáradás fenyegeti,

ezért a meglévő tavakat revitalizálják, és két újat hoznak létre, a vízkészletük megújítása szélturbinákkal működtetett öntözéses vízcsere-rendszerrel történik majd. A Tritonwasser tavon kilátópont is épül.

Szintén zajlik három „fenológiai kert” építése, ahol a növények fejlődési szakaszait lehet vizsgálni. A kertekbe őshonos fákat és cserjéket telepítenek, a látogatók pedig információs táblák segítségével követhetik nyomon az egyes fajok életciklusát a különböző évszakokban. 2020-ban huszonöt szárazság- és hőségtűrő vadgyümölcsfát – vadalmát, madárberkenyét, sajmeggyet, szelídgesztenyét – is telepítettek a szigetre, amelyek jól bírják a városi klímaváltozás hatásait.

Akik a nyári hőségben a szigetre látogatva megpihennének, letelepedhetnek az újonnan létesített öt hűsítő pergola árnyékában is. Az indákkal befuttatott pergolák alatt ülő- és fekvőalkalmatosságok találhatók, ahonnan csodás panoráma nyílik a Dunára.

Májustól novemberig idén is munkába állnak a szigeten a fűnyíró bárányok,

akik környezetbarát módon tartják karban a füves területeket a sziget északi részén. Az állatok 2020-ban tizennégy hektárt legeltek le, az így gondozott füvet pedig a mérések szerint sokkal több rovarfaj látogatja a gépi nyírású rétekhez képest. A szigeten 2020 óta tizennyolc méhfaj is él, közöttük mézelő és vadméhekkel. Amellett, hogy a méhek segítenek az ökoszisztéma fenntartásában, nekik köszönhetően tavaly óta a szigetnek saját méze is van, amelyet helyben meg is lehet vásárolni.

A klímabarát lépésekkel várhatóan csökken a sziget gondozásakor kibocsátott szén-dioxid mennyisége és a ráfordított energia is, a terület mikroklímája pedig javul.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Eurocomm-PR/Regina Hügli)

És ezt olvastad már?
Ránézésre megmondjuk, miért hívják filmekbe is ezt a kanadai modellt