Új fegyver született az élelmiszereket beporzó méhcsaládokat rendszeresen pusztító betegség ellen.

Feltételes engedélyt adott az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a Dalan Animal Health nevű amerikai biotechnológiai vállalat vakcinájára, ami segít megvédeni a mézelő méheket az amerikai foulbrood betegségtől – írta a Guardian. Annette Kleiser, a cég CEO-ja szerint

a vakcina „áttörést jelent a méhek védelmében”, és „globális szinten is hatással lehet az élelmiszertermelésre”.

A kezdetben hivatásos méhészek számára elérhető vakcina megfékezheti a Paenibacillus lárva baktériuma által okozott betegséget, ami gyengítheti és elpusztíthatja a méhcsaládokat.

Jelenleg nincs gyógymód a betegségre, ami az USA egyes részein a kaptárak negyedében felbukkant, és ami miatt a méhészeknek el kell égetniük a fertőzött méhcsaládokat, és antibiotikumokat kell beadniuk a további terjedés megakadályozására.

A vakcina úgy működik, hogy a baktérium egy részét beépítik a méhpempőbe, amit a dolgozó méhek a királynőnek adnak, aki lenyeli azt, és a petefészkekben felveszi a vakcina egy részét. A fejlődő méhlárvák kikelésekor immunisak a foulbrooddal szemben, és a Dalan által végzett vizsgálatok szerint ez csökkenti a betegség okozta halálozási arányt.

Az amerikai foulbrood ma már a származási helyéről az egész világon elterjedt, de Dalan szerint

az áttörést fel lehetne használni például a betegség európai változata elleni vakcinák kifejlesztésére is.

A méhek rendkívül fontosak az ökoszisztémákban, mivel számos növényfajnak szüksége van rájuk a szaporodáshoz; becslések szerint a mindennapi élelmiszereink egyharmada jelentősen függ a beporzástól, főleg a méhektől, de más rovaroktól is.

(Forrás: Guardian, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés