Ha szereted a pezsgőt, nem kell az év végéig vagy valami családi ünnepig várni. Haladó felfogásban a buborékos italt a hétköznapok részévé is tehetjük.

Csak szilveszterkor pezsgőzni olyasmi, mintha a bajorok csak Oktoberfest idején innának sört. A pezsgő az év bármelyik napján jó dolog, csak a nyitott palackban gyorsan tönkremegy, és az ember nem mindig tol le egy palacknyival belőle. Erre a probléma egyrészt ott vannak a hatékony palackzáró eszközök, másrészt az is járható út, hogy nem egyedül poharazgatunk, hanem társaságban. Az igazat megvallva a hazai vendéglátóhelyek sem kimondottan támogatják az ünnepi időszakon kívüli pezsgőfogyasztást, mivel néhány helytől eltekintve – például Pezsegő bár – nem lehet pohárban kapni ezt a nemes nedűt, meg kell venni egy egész palackkal, míg mondjuk Bécsben az ilyesmi már elég alap.

Szóval a pezsgőt ünnepi italként skatulyázták be, nem véletlen, hogy a legnagyobb hazai gyártó és forgalmazó, a Törley is az utolsó negyedévben realizálja éves bevételének jelentős hányadát. De itt van, vagyis itt lesz a III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál 2013. szeptember 4-én és 5-én a budapesti Buddha-Barban, amikor majd többet is meg lehet tudni erről a finom italról, meg a a hozzá kapcsolódó haladó fogyasztási kultúráról. Ennek apropóján, mintegy hangulatfokozásként szedtük össze ezt a listát arról, hogy egy hangsúlyozottan nem szilveszteri, hanem akármilyen remek vacsorához milyen pezsgőfélék illenek.

A pezsgő kiválasztásakor egyetlen főszabályt kell csak kőbe vésnünk; adjunk a minőségre. És ez nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy egy borhoz képest mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy könnyed prosecco akár a mindennapok itala is lehet, de egy hazai palackos erjesztésű (méthode traditonelle) pezsgőt is jóval az ünnepi alkalmakra tartogatott champagne – vagy egy vörösbor – ára alatt beszerezhetünk.

Csizmazia László séf, a Pezsgő Világ nagykövete szerint pezsgő-étel párosításoknál a legjobb, ha rászánjuk az időt a kísérletezésre és sokat kóstolunk. Amikor pezsgővacsorákat kreál, ő maga is szívesebben támaszkodik tapasztalataira, érzékszervi benyomásaira, mint az elméletekre vagy a molekuláris gasztronómia elveire.

Pezsdítően kreatív megoldások

  • Egy „párizsi reggelihez”, vagyis vajas, narancslekváros croissant-hoz és gyümölcssalátához, sima tojásrántottához vagy benedict módra elkészített tojáshoz bátran töltsünk ki egy pohár pezsgőt.
  • Ebédre vagy vacsorára az egyszerű fish & chips is megteszi, nem csak a homár és az osztriga mellé eshet jól egy pohár pezsgő.
  • Sőt, rendhagyó, de annál ütőképesebb páros egy sós chipsszel vagy egy kosár pattogatott kukoricával is! Utóbbit Csizmazia László séf is megerősíti; mivel a pezsgő élesztős jegyei néha épp a pattogatott kukorica aromáit idézik, így teljes a harmónia. Ráadásul a kukorica egész neutrális, így a sóssága érvényesül. Ez nem csak kiemeli a pezsgő frissítő ízét, de közömbösíti is a savait és persze megszomjazunk tőle, így máris jöhet a következő pohár. A popcorn epres-joghurtos ízesítéssel pedig mesés lesz egy pohár rozépezsgő mellé!
  • Ennél is bátrabbaknak a robbanócukorkába forgatott kecskesajtot ajánljuk, a cukor a buborékokkal egymást berobbantva hatványozottan izgalmas felfedezés.
  • És ha már a nyarat búcsúztatjuk, idézzük fel a hangulatot egy gyümölcsös jégnyalókával, amit pillanatok alatt elkészíthetünk, és akár a pezsgő mellé, akár kehelyben tálalva és pezsgővel felöntve is kipróbálhatunk.

Ne habozzunk kipróbálni a klasszikusokat

  • Előételként népszerű pezsgőhöz az osztriga, amelyet citrom vagy limelével kínálnak, így szépen harmonizál az ital savtartalmával. Rozépezsgőkhöz jó választás a lazactatár, ahol a színharmónia is kiteljesedik. Ha az előétel nehezebb, például libamáj, ahhoz már érdemes hosszabban érlelt, brut vagy még inkább magasabb cukortartalmú tételt választanunk. Ha évjáratot látunk a palackon, a legtöbb esetben máris sínen vagyunk.
  • A főételeknél szinte bármilyen ételhez találunk megfelelő buborékosat. A halakon, tenger gyümölcsein és fehér húsokon, baromfin kívül egy komolyabb méthode traditionelle pezsgő marhahús vagy vadétel mellett is megállja a helyét. Hibát a pezsgő-étel párosításkor szinte csak túlzottan hagymás vagy fokhagymás fogásokkal követhetünk el, például egy disznótorossal, esetleg egy masszívan zsíros és füstös grillétellel.
  • A desszerteknél is érdemes az ízek harmóniájából kiindulni, egy trópusi gyümölcsös aromákat mutató pezsgő mellé egy nem túl édes ananászos desszert, egy rozé mellé málnás vagy meggyes, friss gyümölcsös desszertek illenek.

Programtipp

A Pezsgő Világ – III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon több mint ötven pezsgőt vonultatnak fel a kiállítók, hogy mindenki rátaláljon kedvenc aperitifére, partiitalára vagy épp egy gourmet reggeli ideális kísérőjére. A programot pezsgő- és champagne-kurzusok színesítik, Oszamai Kutaini pedig izgalmas pán-ázsiai menüsorral készül, amit az aranyló Buddha-szobor alatt fogyaszthatnak el a vendégek. Részletek a pezsgovilag.hu oldalon és a Pezsgő Világ Facebook-oldalán.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában