Ha eddig azt gondoltad, hogy napi egy pohárkával büntetlenül leguríthatsz, talán ideje átértékelni a dolgokat.

Eddig a legtöbb helyen azt olvashattuk, hogy például a vörösbor fogyasztása mennyi egészségügyi előnnyel jár és különben is, a mértékkel fogyasztott alkohol nem fog nekünk megártani.

A szemlélet azonban folyamatosan változik, a kutatók mindig újabb és újabb eredményekkel állnak elő. A legfrissebb fejleményeknek sajnos nem tudunk örülni, hiszen a legújabb erre irányuló kutatás szerint

a mérsékelt ivászat is szellemi hanyatláshoz vezet.

Mindezt pedig elég komolyan vehető adatokból vezették le, hiszen 550 embert figyeltek 1985 és 2015 között és egy csomó faktort figyelembe vettek, például a kort, a fizikai és szociális aktivitást, az iskolázottsági szintet, társadalmi és egészségügyi helyzetet. Az adatok alapján pedig nyilvánvaló összefüggést találtak az alkoholfogyasztás és a szellemi képességek romlása között.

Ez a hanyatlás persze a komolyabban piálók esetében fokozottan megmutatkozott, ám jelen volt azoknál is, akik csupán 7-10 pohárkával ittak meg hetente. A tanulmány végére a mértékkel alkoholizálóknál háromszor nagyobb eséllyel jelentek meg az Alzheimer-kór korai tünetei, és a nyelvi kifejezőképességük is 17 százalékkal romlott azokhoz képest, akik nem ittak.

Anya Topiwala, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, hogy mindezek fényében illene átértékelni, mit is gondolunk a mérsékelt alkoholfogyasztásról, amit hajlamosak vagyunk egészséges szokásként beállítani. Szerinte a korábbi tanulmányok azért juthattak ellentétes következtetésre, mert nem vettek számításba olyan faktorokat, mint az IQ és a fizikai aktivitás.

Főleg azok számára lehet ez elkeserítő hír, akik előszeretettel lazítanak munka után egy-egy pohár bor segítségével. Bár, ha egyébként is a felejtés a cél, akkor nincs ezzel probléma...

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A legjobb tudásunk szerint veszünk popcornt Jarah-nak, ha eljön velünk moziba

Hogyan lett egy afrikai kissrácból fitneszsztár és Will Smith edzője?

Még a klímaszkeptikusok retinájába is beleég ennek a kiszáradt lagúnának a látványa

További cikkeink a témában